Сериозно притеснение има във футболните среди на Русия преди конгреса на ФИФА на 31 март в катарската столица Доха. На него Руският футболен съюз би могъл да попадне в точка 4 от дневния ред: Прекратяване на членство или изключване на сдружения, съобщават местните медии.

Засега се смята, че тази точка да се отнася за футболните асоциации на Зимбабве и Кения, на които е отказано право да функционират като редовни членове на ФИФА заради намеса на правителството в техните дела. Това бе решено през февруари от Съвета на ФИФА, както е предвидено в устава, но темата бе премахната и ще бъде обсъдена на конгреса.

Руските медии са пуснали официално запитване до ФИФА дали тяхната федерация ще бъде обсъждана в такава светлина, но засега няма отговор.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

При спиране на членството правата на футболна федерация престават на действат, а на другите федерации се забранява да влизат в спортни контакти със санкционираната.

На 28 февруари ФИФА и УЕФА спряха руските клубове и руския национален отбор от участие във всички международни състезания. РФС оспори санкциите в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, но той не отмени решенията на ФИФА и УЕФА като временна мярка. Освен това съдът отхвърли и молбата на Русия за отлагане на баража срещу Полша за място на Мондиал 2022 от март за по-късна дата. Така поляците се класираха директно напред и ще спорят с Швеция за класиране на Световното в Катар.