Изпълкомът на Руския футболен съюз гласува против включването в Азиатската конфедерация на футбола. Новината обяви пред агенция ТАСС вицепрезидентът на организацията Ахмед Айдамиров.

Руските футболни шефове са готови да чакат колкото е необходимо, за да бъде вдигнато ветото, което им е наложено заради войната в Украйна. Забраната не позволява на руски отбори да участват в международни състезания. Това се отнася за клубни и национални тимове във всички възрастови групи.

Преди време се заговори, че поради тази причина Русия планира да напусне Европа и да се прехвърли на спортно ниво в Азия.

"Да, така е. Имаше такъв вариант. Но в крайна сметка решихме никаква Азия. Ще се борим за място в Европа, защото Русия – това е Европа. И ще спечелим. Решихме, че няма да се местим в Азия и всички в Изпълкома подкрепиха това решение единодушно”, отсече Айдамиров.

ФИФА и УЕФА смекчиха ограниченията за руските младежки отбори през последните месеци. Евроцентралата през септември обяви, че "децата не трябва да бъдат наказвани за действия, чиято отговорност е изключително на възрастните". Впоследствие обаче това отпадна.