Любовта към футбола обикновено е до живот. Понякога обичта към даден футболен отбор води до фатални последствия. Футболът обаче може и да даде нова посока на живота на човек. Така се случва с 24-годишният руснак Максим Молокоедов, който излежава присъда в Чили за трафик на наркотици, но беше привлечен да играе за отбор от столицата Сантяго.
 
Всеки ден след тренировка Молокоедов е прибиран с охрана до затвора, където излежава тригодишната си присъда за опит да изнесе наркотици от Чили за Европа. Високият 180 см блондин е играл футбол в Русия, където с екипа на Динамо (Санкт Петербург) се е подвизавал във втора дивизия. Според него животът му е придобил нова насока заради новия му чилийски отбор.
 
“Вървях по лош път. Това е неприятен момент от биографията ми. Днес обаче имам възможност, която се надявам да ми помогне да продължа живота си нормално. Иска ми се да послужа за пример на останалите хора”, признава Молокоедов.
 
Руснакът вече говори на испански, който е научил в затвора в Сантяго – един от най-големите в Чили, където има общо 5000 затворници. През 2010 г. Молокоедов е арестуван на летището при опит да замине за Европа с 6 кг кокаин, скрит в детски книжки. Заради това семейството на футболиста къса връзките си с него.
 
“Не съм говорил с майка си от месеци. Бих желал да й кажа, че ми липсва и я обичам. Надявам се скоро отново да си поговорим”, разкрива руският футболист.
 
Максим Молокоедов привлича вниманието на селекционера на националния отбор на Чили Клаудио Борги по време на затворнически мач през 2011 г. Той започва да пропагандира за допускането на руснака до участие в чилийското първенство. Треньорът на Сантяго Морнинг Ернан Ибара обръща внимание на призива и взима затворника на проби.
 
“Знаех всичко, което беше казано и написано за Максим. Затова го взех на проби. След два часа съвместна работа разбрах, че всичката информация за качествата му не е преувеличена. Затова реших да го привлека”, признава Ибара.
 
Втородивизионният тим подписва шестмесечен договор с Молокоедов. На затворника е позволено да посещава тренировките на тима всеки ден и да се завръща в килията си в 3 часа след обяд. Това е първият подобен случай в Чили, твърдят от затворническата управа.
 
“Максим е първият, който се възползва от програмата за реабилитация, въведена от чилийската полиция. Благодарение на неговите футболни умения и опита му в руската втора дивизия, той успя да стане играч на Сантяго Морнинг”, заяви Флавио Уенупи, директор на спортната програма на затвора.
 
Младият руснак, който според чилийското законодателство може да излежи присъдата в родината си, предпочита да остане в южноамериканската държава, за да играе за Сантяго Морнинг. Той вече има два гола за тима, реализирани в контролната среща с първодивизионния Палестино. Универсалният халф вече е спечелил уважението и доверието на своите съотборници. Скоро Молокоедов ще получи възможност да дебютира в официален мач. Това ще стане срещу Сантяго Уондърърс в мач от Купата на Чили.
 
“Чувствам се добре. Усещам подкрепата на съотборниците си. Те ми казаха да не се тревожа. Знам, че играя добре. С божията помощ ще вкарам гол срещу Уондърърс”, заяви Максим Молокоедов.