Футболният сайт Goal.com публикува интервю с нападателя на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни. Дни преди това електронното издание събираше въпроси от своите читатели, но в крайна сметка трябваше да избере едва 10 от хилядите получени.

- Уейн, срещу кой защитник ти е най-трудно да играеш? (Диемар, Индия)
- Трудно е да отговоря на този въпрос. Играл съм срещу много защитници от целия свят и е трудно да отделя само един от тях. Ако трябва да избера само един бранител, то това е Джон Тери. Той е изключително силен играч и винаги се раздава за Англия. Това ми позволява да се концентрирам върху своята игра и да не мисля за защита, тъй като знам, че той винаги е там.

- Има ли футболист, който бихте искали да видите с екипа на Манчестър Юнайтед? (Хамиси, Кения)
- Това не е моя работа. Мениджърът преценява кои от най-добрите футболисти в света да доведе в Манчестър Юнайтед. Играл съм с някои големи футболисти и работата с тях ми е доставяла удоволствие. Стивън Джерард е добър мой приятел и като малък е бил на проби в Манчестър Юнайтед. Би било чудесно да го имаме в състава си, но това е невъзможно, тъй като той е отдаден на Ливърпул. Стиви е прекрасен играч.
Би ми се искало да играя със Зинедин Зидан. Бил съм срещу него и бях като хипнотизиран, но пък тези срещи ми дадоха увереност. Все пак мога да кажа: “Играя с най-добрите футболисти, трябва просто да се отпусна и да оставя уменията ми да говорят вместо мен.”
Тио Уолкът е много бърз. Той е най-бързият играч, който съм виждал. Играе с голям ентусиазъм и умее да бележи голове. Той може да играе още дълги години.

- Какво каза на Карлос Тевес, когато той трябваше да изпълни дузпата за Манчестър Сити в полуфинала за Карлинг Къп срещу Юнайтед? (Тейко, Аржентина)
- Със сигурност не му казах да вкара гол.

- След Мондиал 2006 говори ли с Кристиано Роналдо за мача с Португалия? Той извини ли се? Ти простили му? Или просто се държахте все едно нищо не се е случило? (Руде, Турция)
- Не съм се притеснявал за червения картон и феновете не ме обвиниха, когато отпаднахме. Дейвид Бекъм бе подложен на убийствено напрежение след Мондиал`98. С Роналдо говорихме за кратко по телефона дни след мача. След това се върнахме в Манчестър Юнайтед за предсезонната подготовка и мениджърът ни привика на разговор. Той ни разкри някои неща за живота и ни каза да не обръщаме прекалено голямо внимание на нещата, които се публикуват по наш адрес. Подадохме си ръка. Той е добро момче и двамата заедно винаги сме играели добре.

- Един лесен въпрос. Кой е по-добрият играч според теб: Лионел Меси или Кристиано Роналдо? (Йога, Индонезия)

- Играл съм с Кристиано Роналдо и той може всичко: да бележи голове, да изпълнява преки свободни удари, центрира прекрасно. Той е прекрасен футболист и се справя добре в Реал (Мадрид). Колкото до Меси, топката направо се лепи на краката му. Той е много умен футболист и играе със страст. Изпитвам удоволствие, когато го наблюдавам. Двамата са различни играчи, с различни характери. Не може да бъдат сравнявани, но с удоволствие ще приемем двамата в Манчестър Юнайтед.

- Имаш ли предпочитания за името на партньора ти в националния отбор по време на Мондиал 2010? (Марсио, Бразилия)
- Не, това е решение, което ще бъде взето от г-н Капело. Той е човекът, който избира и аз ще се примиря с неговия избор. С удоволствие бих играл с Емил Хески или Джърмейн Дефоу, но не е моя работа да избирам. Треньорът е човекът за тази работа и съм сигурен, че дълго време ще ни остави да прогнозираме неговите намерения.

- Ако Манчестър Юнайтед бъде принуден да те продаде, има ли отбор, в който би желал да играеш? Можеш ли да си представиш, че може да играеш за друг клуб в Англия? (Алес, Швеция)
- Аз съм футболист на Манчестър Юнайтед до момента, в който мениджърът ми каже противното. Живея близо до тренировъчната база и това ми харесва. Искам да играя за Манчестър Юнайтед, тъй като мениджърът ми се доверява, а аз искам да му се отблагодаря. В момента съм канализирал своите чувства и страсти съм позитивните неща. Аз не съм същият човек, какъвто бях преди няколко години. Това се дължи на Алекс Фъргюсън.

- Как би се почувствал, ако твоят син се обяви за фен на Ливърпул? (Ману, Испания)
- Семейството ми е от привърженици на Евертън, аз също съм такъв. Всички израснахме с омраза съм Ливърпул и това няма да се промени. В този смисъл, моят син ще има много положително влияние в избора си на любим отбор.

- Уейн, колко всъщност е добър Димитър Бербатов? Вярваш ли, че той получава прекалено много критики от феновете и коментаторите, тъй като не вкарва много голове? Мислиш ли, че идването му в отбора ти помогна? (Мухамад, Англия)
- Нападателите винаги се сблъскват с лошо отношение. Ние постоянно сме критикувани, тъй като за страничния човек е трудно да види колко много работим през седмицата. Бербатов е много техничен футболист. Той може да бележи, да създава положения за други играчи, а на мен лично ми осигурява свободата да нападам. Той върши своята работа, а нашето партньорство е ползотворно и ще ставаме още по-добри. Той е отдаден на играта.

- Вероятно Сър Алекс Фъргюсън е поискал да промените стила си на игра след трансфера на Кристиано Роналдо. Как виждате разликата в отбора? (Сим Хюн-Джун, Южна Корея)
- Не бих казал, че мениджърът е поискал от мен да променям играта си. Играя по един и същи начин от години. Пораснах и поемам повече отговорности, но това не означава, че не искам да побеждаваме. Все още имам старата си страст и желание. Надявам се да продължа с добрите си изяви за клуба и да продължа да бележа голове. Намираме се на добра позиция за атака на шампионската титла. През миналата година показахме, че можем да защитаваме трофея. Начинът, по който играхме през миналия сезон ни дава увереност. Напрежението си е същото, тъй като всеки противник иска да стане известен в мач срещу Манчестър Юнайтед./БЛИЦ