Катарският милиардер Мохамед Бин Хамам е единственият конкурент на Сеп Блатер за поста президент на Световната футболна централа. От ФИФА обявиха, че са получени само две кандидатури, а срокът изтече на 1 април.

Така Блатер, който е начело на световния футбол от 1998 година ще застане срещу шефа на азиатската футболна конфедерация на изборите, които са на 1 юни. Тогава ще се проведе Конгрес на ФИФА в Цюрих, като всяка една от 208-е национални асоциация ще гласува. Изключение може да се направи, ако някоя страна е наказана.

В последните месеци имаше информация, че 37-годишният американски журналист Грант Уол също ще се кандидатира, но той не е намерил подкрепа от нито една футбола асоциация. Бившият капитан на Чили Елиас Фигероа също бе демонстрирал желание да се впусне в борбата, но се отказа с обяснението, че няма достатъчно време, за да подготви платформата си.

Блатер, който е роден на 10 март 1936 година, е 11-ият президент на централата, която е основана през 1904 година. Той става технически секретар през 1975-а, а шест по-късно е избран за генерален секретар.

През 1998-а швейцарецът побеждава със 111:80 гласа легендата Жоао Хавеланж и оглавява ФИФА, а четири години по-късно остава на поста след победа с 139:56 срещу Иса Хайоту в изборите. През 2007-а е преизбран, като тогава няма опонент.