Едно родено в Гвинея-Бисау хлапе се превърна в най-коментираната тема след победата на Барселона над Бетис с 5:2 над Бетис в среща от втория кръг на Примера дивисион. Ансумане Фати засенчи дори и автора на два гола Антоан Гризман.

Фати стана вторият най-млад играч, дебютирал за каталунците в Примера дивисион. На 16 години и 298 дни той остана само на 18 дни от рекорда на Висенс Мартинес, който на 16 години и 280 дни играе срещу Реал (Мадрид) през октомври 1941 г.

Кое обаче е това хлапе Ансу Фати, което според правилата на Примера дивисион дори трябваше да изиска разрешение от родителите си, за да попадне в състава на Барселона за мачове в късната част на денонощието.

Фати става част от прословутата „Ла Масия“ през 2013 г., когато е само на 10 г. и през следващите години впечатлява всичките треньори в школата на „блаугранас“. В един момент обаче е пред напускане. Минава проби в Севиля, а Реал (Мадрид) му предлага много по-добри условия от каталунците. Все пак остава в Барса, след като от клуба успяват да убедят баща му Бори в намеренията си и пристигат с готов договор.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Наскоро Ансу Фати подписа с Барселона до 2022 година, а записаната в него сума за откупуване е в размер на 100 милиона евро. Малцина очакваха хлапето толкова бързо да стигне до първия отбор. Треньорът Ернесто Валверде обаче видя възхода на тийнейджъра.

„Той има всички необходими навици. Млад е, а има способности, които много ще ни помогнат в някои ситуации. Има увереност в собствените сили и бързина. Докъде ще стигне, това зависи само от него“, призна наставникът на каталунците след мача с Бетис.

Ансу Фати разкри потенциала си в юношеската формация на Барселона, с която стана шампион на Испания за възрастта си под ръководството на бившия вратар Виктор Валдес. Това пък му спечели място и във втория отбор на Барса през това лято. През миналия сезон младият нападател блесна и в Младежката лига на УЕФА, завършвайки с четири гола и три асистенции.

На мача с Бетис младият Фати се появи в игра в 77-ата минута на мястото на друг младок от втория отбор на Барса – 21-годишният Карлес Перес.

„Не можех да повярвам, че това се случи. Затова останах на терена още няколко минути след края на мача“, призна Ансу Фати, чиито родители го гледаха от трибуните.

Най-голямото признание обаче дойде от най-голямата звезда на Барселона. Лионел Меси причака Фати в тунела и му даде огромна прегръдка.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ПРИМЕРА ДИВИСИОН, СЕЗОН 2019/20 – КЛАСИРАНЕ, ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ