След края на зимния трансферен прозорец за 2017 година е време за нови равносметки и цифри за изхарчените пари от различните клубове във водещите първенства на Стария континент и шампионатите по света.

Напълно очаквано отново най-много похарчиха отборите от Висшата лига (257,05 млн. евро), като приходите им от продадени футболисти са 271,40 млн. евро, което означава, че клубовете от английския елит като цяло са на печалба от 14,35 млн. евро. На второ място по харчове е китайската Суперлига с 218,79 млн. евро и приходи от само 32,71 млн. евро. Именно в китайския елит бе извършен рекордният зимен трансфер в цялата история на футбола на бразилеца Оскар от Челси в Шанхай СИПГ за 60 млн. евро – подобрено постижение от 58,5 млн. евро, преведени от Челси на Ливърпул за Фернандо Торес през 2011 година.

Френската Лига 1 е на трета позиция (151,30 млн. евро) най-вече заради огромните харчове на ПСЖ за нови попълнения, а приходите са само 37,90 млн. евро. Германската Бундеслига е четвърта (99,26 млн. евро харчове и 78,95 млн. евро приходи), а в топ 5 попада и италианската Серия „А” (95,84 млн. евро харчове и 85,20 млн. евро приходи).

Прави впечатление, че испанските клубове се представиха доста скромно тази зима и Примера дивисион е едва на 12-а позиция (23,50 млн. евро похарчени и 27,30 млн. евро получени), като пред нея са английската Чемпиъншип, мексиканската Клаусура, белгийската Про лига, руската Премиер лига, американската МЛС и турската Супер лига.

Топ 25 на трансферите през зимата и българските сделки

От клубовете на първо място е френският шампион ПСЖ (70 млн. евро похарчени и само 300 хил. евро приходи), следван от китайския Шанхай СИПГ (67 млн. евро харчове и без приходи), който даде 60 млн. евро само за бразилеца Оскар от Челси и го направи най-скъпия зимен трансфер в историята на футбола. Друг китайски клуб Тяндзин Куандзин е трети по харчове (48,5 млн. евро), а в топ 5 влизат още Кристъл Палас (41,60 млн. евро) и Олимпик (Марсилия) с 38,30 млн. евро, като 29,30 милиона евро от тях бяха за върнатия от Уест Хям Димитри Пайе след отказа му да играе за „чуковете” и дълга трансферна сага с няколко оферти.

БЛИЦ СПОРТ запазва традицията си да ви представя сделките между клубовете от Топ 4 на първенствата на Стария континент. Освен това ви даваме възможност да се запознаете и с по-важните трансфери в останалите шампионати.

Всички посочени суми са в евро по статистиката на transfermarkt.de.

ЗА ДА ПРОВЕРИТЕ ТРАНСФЕРИТЕ ВЪВ ВСЯКО ПЪРВЕНСТВО, КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ СЪОТВЕТНАТА КАРТИНКА.ВСИЧКИ ПОСОЧЕНИ СУМИ СА В ЕВРО


АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА

ГЕРМАНИЯ, БУНДЕСЛИГА

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН

ИТАЛИЯ, СЕРИЯ "А"

ПО-ИНТЕРЕСНИТЕ ТРАНСФЕРИ ОТ СВЕТА