Трите големи футболни сили на Северна и Централна Америка САЩ, Мексико и Коста Рика започнаха с победи участието си в квалификациите за Мондиал 2018 в Русия. Трите тима участваха на Мондиал 2010 в Бразилия, където Коста Рика игра 1/4-финал, а Мексико и САЩ отпаднаха във втория кръг.

Четвъртият кръг на квалификационната кампания в Зона КОНКАКАФ не поднесе изненади. Съединените щати победиха Сейнт Винсънт и Гренадините с 6:1 в Група „С“, Мексико се наложиха над Салвадор с 3:0 в Група „А“, а Коста Рика надви Хаити с 1:0.

Водените от Юрген Клинсман американци получиха ранен гол, след като Оалекс Андерсон откри в петата минута, но след това „янките“ стигнаха до убедителен успех. Джоузи Алтидор вкара два гола, а по едно попадение добавиха Боби Ууд, Фабиан Джонсън, Джеф Камерън и Гиаси Зардес.

Новият колумбийски селекционер на Мексико Хуан Карлос Осорио дебютира с победа на „Ацтека“. Андрес Гуардадо вкара от фаул, а Ектор Ерера удвои малко преди почивката. Карлос Вела оформи класическия успех през втората част.

Коста Рика, който е фаворит в Група „В“, срещна сериозна съпротива от Хаити, но все пак стигна до победата с гол на Кристиан Гамбоа в 29-ата минута. В мач от същата група Панама надви Ямайка с 2:0 като гост с голове на Армандо Купър и Алберто Кинтеро.

Тринидад и Тобаго стартира в Група „С“ с победа с 2:1 над Гватемала като гост. Халим Хайланд и Кенуайн Джоунс се разписаха за успеха, а Карло Мехия беше точен за домакините. В мач от Група „А“ Канада победи Хондурас с 1:0. Уил Джонсън през първото полувреме вкара единствения гол на двубоя във Ванкувър.