САЩ победи като домакин Гватемала с 3:1 в световна квалификация и спечели Група „А” от третия кръг в зона КОНКАКАФ (Северна и Централна Америка). Така "янките" се класираха за следващия етап от квалификациите за Мондиал 2014 в Бразилия.

Карлос Руис изненадващо изведе гостите напред в резултата още в 5-ата минута на мача в Канзас Сити, но само четири минути по-късно Клинт Демпси асистира на Карлос Боканегра, който възстанови равенството за 1:1. В 18-ата минута Клинт Демпси се разписа за пълния обрат, а в 36-ата минута оформи и крайното 3:1. Така нападателят на Тотнъм вече има 30 гола с екипа на САЩ.

След успеха си воденият от германеца Юрген Клинсман тим завърши на първо място в групата с актив от 13 точки. На второ място остана Ямайка, който срази в послдния кръг Антигуа и Барбуда с 4:1 и също продължава в следващия етап на квалификациите, след като събра актив от 10 пункта. Гватемала има също 10 точки, но е с по-лоша голова разлика и отпадна от борбата за класиране на Мондиал 2014 в Бразилия.

За следващата фаза на квалификациите от зона КОНКАКАФ се класираха още Мексико и Коста Рика, заели първите две места в Група “B”, както и Хондурас и Панама, финиширали на първите две позиции в Група “C”. Особено впечатляваща бе домакинската победа на Хондурас срещу Канада с 8:1 в последния шести кръг от групите в третия кръг.