Правоохранителните органи в САЩ внимателно анализират изплащане на суми, които са осъществени от фирмата за спортна екипировка "Найк" в рамките на подписаното от компанията и Бразилската футболна конфедерация спонсорско споразумение. Това съобщи вчера в интернет-сайта си вестник "Уолстрийт Джърнъл".

"Проверката се прави, тъй като компанията все още се намира под юрисдикцията на Министерството на правосъдието на САЩ заради регистрацията си. А както се знае, в момента правосъдието в САЩ води мащабна кампания срещу корупцията във футбола, се казва в публикацията и се добавя накрая: Възможно е да няма никакви съмнения, но ние сме длъжни да проверим дали парите са толкова, колкото са изписани, и дали са били изразходвани според точките на договора.

Ще изискаме цялото счетоводство и фактури. Договорът, който ще бъде разследван, е подписан през 1996-а година и е за срок от 10 години на общата сума от 160 милиона щатски долара. Под внимание ще бъдат разгледани допълнителни комисионни по договора, които са около 30 милиона долара и са раздадени от 1996-а до 1999 година. В министерството на правосъдието предполагат, че именно втората сума е била предвидена за подкупи.