Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е развълнуван да посрещне Джуд Белингам в лагера на тима, но специалистът знае, че успехът на Евро 2024 това лято ще трябва да бъде колективно усилие.

20-годишният футболист се наслаждава на блясъка на един мечтан първи сезон в Испания, където спечели Ла Лига с Реал Мадрид и беше обявен за най-добър играч на състезанието.

Белингам спечели наградата за играч на годината в Бундеслигата, когато защитаваше цветовте на Борусия Дортмунд, а с испанците спечели рекордната 15-ата титла в Шампионската лига.

Полузащитникът се наслади на заслужена почивка след този триумф на стадион „Уембли“, което означава, че пропусна целия тренировъчен лагер на Англия преди форума, както и контролите срещу Босна и Херцеговина (3:0) и Исландия (0:1).

Белингам поднови занимания днес  и със сигурност ще започне титуляр следващия уикенд в първия мач от група C срещу Сърбия в Гелзенкирхен, но Саутгейт знае, че това е нещо повече от неговия звезден прах.

„Сигурен съм, че той е способен да се справи с напрежението, но ние не поставяме всичко върху Джуд. Имаме много добри играчи и колективно трябва да се опитаме да спечелим този турнир. Ако разчитаме на един човек, това няма да е отбор, който постига резултати.

Той, разбира се, е играч с невероятен манталитет и ще има голямо влияние върху цялата група, но най-важното в последните няколко мача, а всички бяха щастливи след понеделник вечерта, защото никога не сме събирали колектива на терена по едно и също време“, заяви Гарет Саутгейт.

Запитан дали Белингам ще помогне за вдигането на отбора, Саутгейт каза: „Сигурен съм, че ще го направи, но това не е негова отговорност. За всички нас е важно да се съсредоточим правилно, да се уверим, че индивидуално манталитетът ни е правилен и като треньорски екип ще се уверим, че работим върху задачите, които трябва да бъдат по-добри, отколкото бяха срещу Исландия“.