От години във Висшата лига е ясно, че за място в евротурнирите се борят Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Манчестър Сити, Ливърпул, Евертън и Тотнъм. Рядко друг отбор успява да пробие този мини елит в английския футбол. През този сезон се оказа, че има нов претендент, който да замести Нюкасъл, Суонзи, Астън Вила и Фулъм. Най-неочаквано в най-горната част на класирането се оказа Саутхемптън. Тимът от "Сейнт Мерис" обаче заслужено е там, тъй като впечатляващо се оказа с третата най-добра защита сред отборите от топ първенствата на Европа след Рома и Лил. Голяма роля за силното представяне на "светците" има мениджърът Маурисио Почетино - бивш централен защитник.
 
Смут, гняв, възмущение и объркване - с такива думи можеше да се опишат чувствата, които бяха обзели феновете на Саутхемптън в началото на годината, когато Найджъл Адкинс беше уволнен от мениджърския пост. Раздялата с него стана в момент, когато "светците" бяха напуснали зоната на изпадащите и започваха изкачване в класирането. Освен това Адкинс беше човекът, който изведе клуба до последователни промоции и върна Саутхемптън на футболната карта след период на пропадане през дивизиите.
 
За негов наследник беше обявен Маурисио Почетино. Преди да бъде назначен на "Сейнт Мерис", аржентинецът беше известен в Англия с нарушението за дузпа, което направи срещу Майкъл Оуен по време на мача от Мондиал 2002 и след това с точно изпълнение от бялата точка Дейвид Бекъм вкара единственото попадение в срещата. Бившият централен защитник направи име pochetino.jpgпредимно като футболист на Еспаньол, където в продължение на три години натрупа предишния си треньорски опит. С идването на Почетино в Саутхемптън феновете прогнозираха спад в представянето на тима и за известно време имаха право. Тимът записа някои неприятни резултати.
 
Назначението на аржентинския специалист беше защитено от президента на клуба Никола Кортезе, който заяви, че това е стъпка към бъдещите дългосрочни цели на Саутхемптън. Той намекна, че Найджъл Адкинс не е бил човекът, който да изведе "светците" до следващото ниво и до участие в Европа. От началото на настоящия сезон решението на клубната управа вече изглежда оправдано в очите на феновете. Тимът за момента доказва, че може да се бори за място в първата шестица на класирането.
 
През лятото изненадващо за мнозина в Саутхемптън се озоваха доста качествени чужденци, за които естествено бяха платени сериозни суми. Италианският национал Пабло Освалдо се появи на "Сейнт Мерис" от Рома срещу 12,8 милиона паунда, Виктор Ванияма стана първият кениец във Висшата лига, след като Селтик получи за него 12,5 милиона паунда, а хърватския национал Деян Ловрен смени Олимпик (Лион) с южното крайбрежие на Англия след трансферна сума от 8,5 милиона паунда.
 
През миналия сезон под ръководството на Найджъл Адкинс Саутхемптън беше упрекван заради прекалено дефанзивния стил. Сега при 41-годишния Почетино ситуацията има лека разлика. Отборът може и да не бележи много голове, но поведението на игра се различава драстично. От друга страна сигурната игра в защита продължава и "светците" са отборът с най-малко допуснати голове от началото на сезона - само 5 за 11 мача.
 
Стабилното представяне на отбора се дължи и на равностойните играчи, с които Почетино разполага. Дори на вратата се конкирурат трима равностойни футболисти - Келвин Дейвид, Пауло Гасанига и Артур Боруц. Полякът успя да се наложи като титуляр, тъй като показа най-добрата си форма, която всички помнят от престоя му в Селтик. В защитата се наблюдава добро сработване на Хосе Фонте с Ловрен, както и стабилното представяне на бековете Люк Шоу и Натаниъл Клайн. Добре се включват Мая Йошида и Йос Хойвелд. Пред тях силно играят Ванияма и Стивън Дейвис.
 
Въпреки хвърлените солидни суми за летни попълнения в Саутхемптън не изневериха на традициите и продължват да залагат на собствените си кадри. Адам Лалана, който със силните си игри стигна до националия отбор, е от генерацията на клубната школа, произвела Тио Уолкът и Гарет Бейл. Люк Шоу и Джеймс Уорд-Проус (младежки национали) са от поколението на "светците", дало Алекс Окслейд-Чембърлейн. Всички те вече са наложени играчи. Клубът добре работи и на английския трансферен пазар, откъдено в последните години бяха взети Натаниъл Клайн, Рики Ламбърт и Джей Родригес. Последните двама вече стигнаха до националния отбор.
 
Силното представяне на "светците" от началото на сезона - 6 победи, 4 равенства и една загуба, включва победа над Ливърпул като гост и равен с Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд". Тази серия изкачи тима на трето място във временното класиране, но на Почетино и играчите му им предстои труден месец и половина, в който ще играят с Арсенал, Челси (2 пъти), Манчестър Сити, Тотнъм и Евертън. Точно тези мачове ще покажат дали Саутхемптън има силите да се пребори за участие в евротурнирите.

lions.jpg
Играчите на Саутхемптън при "трите лъва" (от ляво на дясно): Джей Родригес (национал), Люк Шоу (младежки национал), Адам Лалана (национал), Джеймс Уорд-Проус (младежки национал), Рики Ламбърт (национал)