Световната футболна централа (ФИФА) пусна в употреба сайт, на който футболисти, съдии и официални лица от клубовете могат да съобщават своите подозрения за уреждане на мачове.

От ФИФА обявиха, че всички подобни подозрения могат да бъдат докладвани на bkms-system.net/FIFA, а информацията ще достига директно следователя от Етичната комисия Мишел Гарсия. Сайтът вече е активен. Това е част от новата стратегия на организацията за борба с черното тото. На страницата bkms-system.net всеки може да напише писмо за подозрителен мач.

Специален отдел във ФИФА проверява истинността на IP адреса на подателя, след което разглежда фактите от сигнала и ги сравнява със своя протокол от мача. Ако данните съвпадат, се прави сондаж до някоя от агенциите, с които ФИФА и УЕФА работят, за да се получи информация дали има съмнително големи залози на този мач и за какво точно. После се праща сигнал до националната федерация, на чиято територия е двубоят.

Мнозина специалисти се съмняват в подобен подход, най-вече заради това, че страницата може да бъде използвана и само заради набеждаване на конкурентите. В същото време бе открита и "гореща" телефонна линия за всичките 209 членки на ФИФА, на която всеки може да звъни и да „донася” за съмнителни мачове. До този момент чрез нея е разкрит само един мач – от руското първенство. Други обаче са на мнение, че търсеният ефект от сайта е по-скоро превантивен, а не да се достига до уговорените мачове.

В сайта на ФИФА вече има постъпили много сигнали, като най-много идват от Турция. През уикенда от централата извадиха данни, че дотук най-активни са именно потребители от югоизточната ни съседка. Конкретни данни обаче не се споменават.