В първи 1/2-финал от Шампионската лига Интер стигна до успеха с 3:1 срещу Барселона пред 85 000 души на "Джузепе Меаца". Така селекцията на Жозе Моуриньо доказа, че има начини каталунците да бъдат победени. Съдията от Португалия Олежарио Бенкуеренса обаче също изигра важна роля, зачитайки гол от очевадна засада на Диего Милито в 61-ата минута. Именно това попадение може да се окаже решително при определянето на крайния победител от двойката, който ще стане ясен на 28 април на реванша на "Камп Ноу". Другият 1/2-финал е утре като в него Байерн (Мюнхен) домакинства на Лион.

Барса поведе чрез Педро Родригес в 19-ата минута, но "нерадзурите" стигнаха до крайното 3:1 след попадения на Уесли Снайдер, Дъглас Майкон и Диего Милито.

Днешният сблъсък бе трети между двата отбора този сезон, след като в груповата фаза срещата в Милано завърши 0:0, а на "Камп Ноу" Барселона победи с 2:0. Мегазвездата на каталунците и световния футбол Лионел Меси разочарова на "Джузепе Меаца", а във вратата на европейския и световен клубен шампион тази вечер паднаха три попадения, което не се случва често.

Двата отбора започнаха предпазливо срещата, като изчакваха грешка на съперника, за да организират атака. Първото положение пред една от двете врати дойде в 17-ата минута. Тогава нападателят на Интер Самуел Ето`o отправи удар от границата на накзателното поле, Виктор Валдес изби топката, но тя попадна в Диего Милито, който обаче не успя да отправи точен изстрел, пращайки я в аут. Две минути след това падна първото попадение в мача. Максуел нахлу в наказателното поле на Интер и подаде топката към Педро Родригес, който се намираше около точката на дузпата и от там реализира с левия крак за 1:0.

В 27-ата минута Диего Милито пропусна да изравни. Нападателят на Интер получи топката от Горан Пандев, нахлу опасно в наказателното поле на гостите и стреля от малък ъгъл, но кълбото премина на сантиметри покрай лявата греда. Три минути по-късно домакините все пак стигнаха до изравнителен гол. Диего Милито овладя топката след центриране на Ето`о и я подаде към останалия непокрит Уесли Снайдер, който направи 1:1.

До почивката не падна ново попадение, а "нерадзурите" упражниха масиран натиск в началото на второто полувреме. Секунди след подновяването на играта Диего Милито напредна по дясното крило и центрира към Горан Пандев, който обаче се размина с топката и тя излезе в аут. В 48-ата минута Дъглас Майкон наказа Барселона и така Интер стигна до пълния обрат в срещата - 2:1. Бразилският защитник бе изпуснат от Сейду Кейта и от близко разстояние реализира във вратата на Виктор Валдес.

Каталунците реагираха и опитаха да изравнят резултата. В 53-ата минута силен изстел на Меси бе отразен от демонстриралия отличен рефлекс Жулио Сезар. В 61-ата минута се стигна до най-спорното положение в мача. Диего Милито вкара гол с глава, който бе зачетен, въпреки че имаше засада. Самуел Ето`о напредна по дясното крило и центрира в наказателното поле на Барселона, където Уесли Снайдер с глава подаде топката към намиращия се зад гърба на отбраната Милито, който я прати в мрежата на вратата, пазена от Виктор Валдес - 3:1.

В 71-ата минута Дъглас Майкон остана да лежи на земята след сблъсък с Меси в наказателното поле на "нерадзурите". Бразилският бранител бе изнесен на носилка и не успя да продължи участието си в мача, като мястото му зае Кристиан Киву. Малко по-късно схващане получи Диего Милито. Това принуди наставникът на Интер Жозе Моуриньо да извърши третата си смяна. Мястото на Милито зае Марио Балотели.

В 77-ата след продължителна атака на гостите топката се озова в Педро Родригес, който стреля, но Валтер Самуел с шпагат блокира удара му. Секунди след това Жулио Сезар се отчете с поредна решителна намеса, спасявайки силен изстрел на Меси от пряк свободен удар.

В 83-ата каталунците претендираха за дузпа, след като Даниел Алвеш падна на земята след съприкосновение с Уесли Снайдер. Съдията от Португалия Олежарио Бенкуеренса обаче не посочи бялата точка, а даде жълт картон на Алвеш за симулация. Три минути преди края на мача бе последната голова ситуация. Меси подаде към Жерар Пике в наказателното поле, защитникът продължи за Педро, който ефектно би със задна ножица, но Жулио Сезар внимаваше и за пореден път се намери решително, хващайки топката. Така Интер запази преднината си от 3:1 до последния съдийски сигнал.

За реванша на 28 април "изгоряха" получилите жълти картони днес Карлес Пуйол, както и Деян Станкович. /БЛИЦ

ИНТЕР - БАРСЕЛОНА 3:1
0:1 Педро Родригес (19), 1:1 Уесли Снайдер (30), 2:1 Дъглас Майкон (48), 3:1 Диего Милито (61)

http://imagecache.soccerway.com/new/teams/150x150/1244.gif
ИНТЕР:
12.Жулио Сезар, 13.Дъглас Майкон (73-26.Кристиан Киву), 6.Лусио, 25.Валтер Самуел, 4.Хавиер Санети, 19.Естебан Камбиасо, 8.Тиаго Мота, 10.Уесли Снайдер, 27.Горан Пандев (56-5.Деян Станкович), 22.Диего Милито (75-45.Марио Балотели), 9.Самуел Ето`o
Резерви: 21.Паоло Орландони, 23.Марко Матераци, 26.Кристиан Киву, 2.Иван Рамиро Кордоба, 11.Съли Мунтари, 5.Деян Станкович, 45.Марио Балотели

http://imagecache.soccerway.com/new/teams/150x150/2017.gif
БАРСЕЛОНА:
1.Виктор Валдес, 2.Даниел Алвеш, 3.Жерар Пике, 5.Карлес Пуйол, 19.Максуел, 15.Сейду Кейта, 16.Серхио Бускетс, 6.Шави, 10.Лионел Меси, 17.Педро Родригес, 9.Златан Ибрахимович (62-22.Ерик Абидал)
Резерви: 13.Хосе Пинто, 24.Яя Туре, 4.Рафаел Маркес, 22.Ерик Абидал, 18.Габриел Милито, 11.Боян Къркич, 14.Тиери Анри


Милано
, ст. "Джузепе Меаца" - 85 000 зрители
Съдия: Олежарио Бенкуеренса (Пор) 
Жълти картони
: Самуел Ето`o, Деян Станкович (Интер); Серхио Бускетс, Карлес Пуйол, Жерар Пике, Сейду Кейта, Даниел Алвеш (Барселона)