Съдийски скандал разтресе турския футбол. Местната федерация публикува списък с 12 арбитри, които повече няма да ръководят мачове от първенството на страната. Най-впечатляващото име е Джюнейт Чакър – 45-годишен рефер с международна репутация, който е ръководил двубои от световни и европейски първенства, както и в Шампионската лига (включително финала през 2015 г.).

От Федерацията не обявиха причината за отстраняването на съдиите. Това доведе до спекулации, че стана дума за намеса на влиятелни клубове, недоволни от слабото им представяне в последните няколко месеца.

„Причината е свързана с желанието ни да подмладим листата на реферите в първенството. 12-те съдии са в края на кариерите си, а и в последно време представянето им е слабо и обект на множество критики“, обяви шефът на Съдийската комисия Ферхат Гюндогду.

Изказването му обаче повдигна още въпроси: Защо се прави в течение на сезона и не се изчака края на първенството?

Допълнителни съмнения поставя и съставът на комисията, определила имената на съдиите в листата. В нея са един представител на Бешикташ, един на лидера Трабзонспор, един от Футболната федерация и един от Съдийската комисия.

След обявяването на решението за отстраняването на 12-те рефери, трима техни колеги обявиха стачка и отказаха да свирят в местното първенство в знак на солидарност. Един от тях е 35-годишният Хамит Умут Мелер, който в сряда ръководи осминафиналния реванш от Шампионската лига между Манчестър Сити и Спортинг (Лисабон), завършил при нулево равенство.