Президентът на хърватския футболен гранд Динамо (Загреб) Здравко Мамич беше оправдан от съда по обвинения за насаждане на етическа омраза.

На 16 март Мамич, известен със скандалното си поведение и острия си език, бе арестуван в хърватската столица, след като направи расистки коментар по адрес на министъра на науката, образованието и спорта Желко Йованович, който е етнически сърбин. Здравко Мамич беше задържан от полицията, след като в интервю за местно радио каза, че Желко Йованович "мрази всичко хърватско", а освен това "е и обида за хърватския ум".

Съдът в Загреб постанови, че "докато поведението на Мамич е неприемливо" и той нанася "брутални обиди", но не е престъпник или призовава за етническа или расова омраза. Изявлението "най-вече отразява лична враждебност", че Мамич има проблем в отношенията с Йованович, каза съдията. Сърбите са най-голямото малцинство в Хърватия, съставлявайки около 4 процента от населението на страната, което е 4.2 милиона души.

Мамич е също член на Изпълкома на хърватската федерация и една от най-влиятелните фигури в хърватския футбол, а Динамо (Загреб) е съперник на българския шампион Лудогорец в груповата фаза на турнира Лига Европа