Градската прокуратура на Торино е подготвила преписка за даването под съд на бившия президент на италианския футболен клуб Ювентус Андреа Аниели, а също така и други негови колеги от ръководството, съобщава агенция АНСА.

Общо разследването на нередности и нарушения в Ювентус ще обхване 11 души.

Всички те са под подозрение в нарушения на финансовото управление на клуба. По-конкретно разследването е върху фалшифицирани документи за парични преводи, измами и завишени суми за покупки на играчи, включително при привличането на Кристиано Роналдо, играл за Юве от 2018 до 2021 година.

Ръководството на клуба може да бъде обвинено в разпространяване на невярна информация за финансовото състояние, манипулиране на пазара, предоставяне на неверни декларации за доходи за несъществуваща дейност, възпрепятстване на одитен контрол и ограничаване на влизане на данъчните. От клуба определиха тези обвинения като неоснователни.

В понеделник късно вечерта целият борд на директорите, начело с президента Андреа Аниели и заместникът му Павел Недвед, подадоха оставки. По-рано пък някои медии лансираха идеята, че провалилата се идея за създаването на Суперлигата също е от значение и може да се добави към причините за оставката.

Ювентус и Аниели бяха заедно с Реал (Мадрид) най-големите радетели за създаването на Суперлигата, но УЕФА гарантира, че няма да толерира подобно отцепническо поведение и явно е започнало отстраняването на някои от инициаторите.

Суперлигата беше проект, срещу който се обявиха дори и някои правителства, начело с британското и френското. Идеята на най-богатите клубове беше да се създаде наднационална европейска футболна лига с постоянни участници. Поканени бяха английските Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Тотнъм, Ливърпул, Челси и Арсенал, испанските Барселона, Атлетико и Реал, италианските Милан, Интер и Ювентус.