Френският диджей Мартин Солвейг, който беше един от участниците в церемонията по връчване на "Златната топка", предизвика скандал на събитието в Париж снощи. Известният музикант направи сексистки коментар към първата жена, която стана носител на отличието - Ада Хегерберг. Норвежката, която носи екипа на Лион, влезе в историята като първата представителка на нежния пол с легендарния трофей. 

Солвейг първо танцува с Хегерберг на песен на Франк Синатра, а след речта й я попита дали умее движението туърк (сексуално провокативен танц, характерен с движение на задните части. Той беше популяризиран от американската певица Майли Сайръс, заради което се стигна до забрана на нейни концерти в някои страни).

Норвежката отговори с "не!" и напусна сцената. Ада Хегерберг изглеждаше видимо обидена.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Репликата на Солвейг дойде секунди след като норвежката изтъкна значението на "Златната топка" за женския футбол и равенството между половете в спорта. Камерите уловиха изумените физиономии на част от присъстващите, сред които и Килиан Мбапе.

Скандалът веднага беше определен като сексистки, заради грубостта на въпроса и неуместното включване на диджея.

Малко по-късно, след края на церемонията, Мартин Солвейг се извини. Той записа видеоклип, в който обясни, че не е искал да обиди Ада Хегерберг. 

В социалните мрежи очаквано се надигна вълна от недоволство след случката. Британският тенисист Анди Мъри е сред осъдилите поведението на Солвейг. "За всеки, който си мисли, че преекспонираме и е било просто шега, не беше. Това беше пореден пример за сексизъм. Целият ми живот е отдаден на спорта и в него нивото на сексизъм е нереално", написа Мъри в "Туитър".