Старши треньорът на швейцарския национален отбор по футбол Отмар Хитцфелд разкритикува календара на УЕФА с квалификациите за Европейско първенство и го описа като “катастрофа”. Както е известно Швейцария е в една група с България в квалификациите за Евро 2012 в Полша и Украйна.

“Според календара даден национален тим има мач на 3 или 4 юни, въпреки че отделните първенства приключват сезона поетапно. Това е безсмислено. Не може да има 3 седмици пауза между 14 май и 4 юни”, заяви Хитцфелд пред “Кикер” във връзка с края на сезона в германската Бундеслига на 14 май.

“Националните отбори в никакъв случай не могат да се събират за 3 седмици. Селекционерите имат огромен проблем, играчите трябва да се откажат от отпуската си, а повечето отбори почват подготовката си за следващия сезон на 20 юни. Защо финалът на Шампионската лига трябва да се играе в събота, като това още повече уудължава сезона?”, попита селекционерът на “кръстоносците”.

“Финалите за национални купи, както и този в Шампионската лига биха могли да са в сряда. Става въпрос за много пари, а много играчи и треньори страдат от този календар. Това в никакъв случай не е в услуга на истинския футбол. Увеличава се риска от контузии и има проблеми с мотивацията на играчите. Дори Фабио Капело (б.р. селекционер на Англия) е съгласен с мен, въпреки че шампионата на Англия бе до 22 май”, завършва 62-годишният специалист. /БЛИЦ