Селекционерът на националния отбор на Южна Корея Хон Мюн Бо подаде оставка след разочароващото представяне на отбора на Мондиал 2014, което предизвика хули и освирквания при завръщането на отбора в страната.
 
„От днес напускам поста си. Когато заминахме за световното първенство обявих, че трябва да дадем навежда на хората в Южна Корея, но се завърнахме и видяхме само разочарование. Много съжалявам, че дадохме негативни емоции“, заяви 45-годишният специалист.
 
Решението на Хон Мю Бо идва само седмица, след като той получи вот на доверие от Футболната федерация на страната, който обяви, че треньорът ще води тима и на Купата на Азия през 2015 г. Националният отбор беше критикуван от хората и медиите в Южна Корея, след като не успя да прескочи груповата фаза, в която записа две загуби (от Алжир и Белгия) и равенство с Русия.
 
Когато отборът се върна в страната след Мондиал 2014 ядосани фенове опънаха транспарант, на който пишеше: „Корейският футбол е мъртъв“. Други пък замеряха играчите с бонбони, което в Южна Корея се приема за обиден жест. Хон Мюн Бо предложи да напусне поста си, но вицепрезидентът на федерацията Хух Джун Моо го убеди да остане.
 
„Смяната на треньора не е най-доброто решение. Очакваме от Хон Мю Бо да води националния отбор на Купата на Азия, след като вече има опит и научени уроци от Мондиал 2014“, заяви тогава Хух Джун Моо.
 
45-годишният Хон Мюн Бо, който беше капитан на националния отбор при спечелването на четвъртото място от Мондиал 2022, пое тима на Южна Корея през миналото лято. Той наследи на поста подалия оставка Чой Кан Хи. Още преди световното първенство Хон беше подложен на критики заради избора си на играчи, особено заради включването на нападателя Парк Чу Йон, който не успя да вкара гол.