Наследниците на Диего Марадона опитват по съдебен път да блокират продажбата на невиждан от 35 години ценен трофей на легендарния аржентинец. Както е известно, бившият футболист на Бока Хуниорс, Барселона, Наполи и др. почина на 60-годишна възраст на 25 ноември 2020 г. За негови наследници се приемат петте му законно признати деца – Далма, Янина, Джана, Диегито Фернандо и Диего-младши.

Става дума за „Златната топка“, която Дон Диего получава от сп. „Франс Футбол“ в парижкото кабаре „Лидо“ през месец ноември 1986 г. Призът е връчен на Марадона, след като е избран за най-добър футболист на световното първенство в Мексико през същата година, на което Аржентина печели втората си световна титла.

След церемонията по награждаване аржентинецът прибира отличието в банков сейф в Неапол, откъдето е откраднато при обир през 1989 г. Оттогава в продължение на 35 години почти никой не е виждал „Златната топка“.

Сега обаче наградата се появи на търг във френската аукционна къща „Aguttes“, който трябва да се проведе на 6 юни в Ньой сюр Сен (б.ред. - парижкото предградие, в което през 1919 г. България подписва договора за поражението си в Първата световна война).

„Семейството на Диего Марадона иска да си върне притежанието на „Златната топка“. Целият аржентински народ иска връщането на трофея“, заяви пред съда в Нантер Лола Шуне – адвокат на наследниците на легендарния футболист.

„Опитите да се придобие нещо, изчезнало преди 35 години при предполагаем кражба, без тогава да е подавана жалба, е опортюнистичен ход, който съдът няма как да толерира“, коментира Артур Голие – юрист на „Aguttes“.

Директорът на аукционната къща Максим Агуте обяви, че циркулират и други версии за трофея. Според една от тях самият Марадона е забравил отличието в кабарето още във вечерта на награждаването.

„Дилърът на антики, който притежава футболната реликва, твърди, че го е купил през 2016 г. заедно със стотици други трофеи, които са били с по-малка стойност. Платил е 500 евро без таксите, което е по около 1,20 евро за бройка. Едва по-късно човекът е осъзнал, че вероятно става дума за „Златната топка“ на Марадона“, призна Марин ле Бихан – адвокат на продавача.

Съдебното дело по жалбата на наследниците на Диего Марадона ще се гледа на 30 май. Тогава съдът трябва да реши дали да позволи търгът за ценния трофей да се проведе.

„Златната топка“, връчена на легендарния аржентинец, не бива да се бърка с ежегодната награда „Златната топка“, давана от „Франс Футбол“ за най-добрия футболист на годината. По онова време легендарният приз е бил предназначен за най-добрия играч, роден в Европа.