Домакинът на Мондиал 2022 Катар е организирал широкомащабна и дългогодишна разузнавателна операция срещу Световната футболна федерация (ФИФА), съобщава швейцарската медийна компания SRF.

Целта на тези усилия е била да се предотврати отнемането на домакинството на Катар, след като бяха повдигнати доста критики относно спазването на човешките права, след като ФИФА присъди турнира на страната през 2010 година, уточнява SRF.

В публикацията се твърди, че операцията включва компания, управлявана от бивш служител на ЦРУ, и обхваща няколко континента.

Представители на Катар не пожелаха коментар за DPA.

Йозеф Блатер, който беше президент на ФИФА, когато Катар беше избран за домакин, каза, че е "изненадан" да чуе за предполагаема шпионска афера.

"Това, че е имало организирана шпионска афера във ФИФА, ме изненада. И е много тревожно", каза Блатер пред SRF.

Няколко документа показват, че Блатер, който беше президент на ФИФА до 2015 година, е представлявал голям интерес, се казва в доклада.

Не е ясно обаче дали все пак той е бил шпиониран.

Друга мишена е бил Тео Цванцигер, президент на Германския футболен съюз до 2012 година, който е член на Изпълнителния комитет на ФИФА до 2015-а и е много критичен към Катар.

Според разследването, Катар е искал да спре коментарите му, като например когато той нарече страната "рака на световния футбол", а около Цванцигер е била изградена мрежа, състояща се от хора, които е трябвало да му повлияят в полза на Катар.

"Имаше доста хора, които ме насочиха в тази посока. Разбира се, това беше в интерес на Катар", каза Званцигер пред SRF, сравнявайки методите с промиване на мозъци.

"Това, което те подцениха обаче, е, че не се отказах от мнението си в процеса. Това домакинство беше, както веднъж се изразих, рак за световния футбол", добави той.

Той призова настоящия президент на ФИФА Джани Инфантино да действа, но каза, че той "няма да направи това, разбира се, защото е подчинен на Катар".

Инфантино отказа коментар.