Най-голямата сензация на Световното първенство по футбол за жени е факт. Световният шампион и домакин на турнира Германия отпадна още на четвъртфиналите, след като загуби от Япония с 0:1 след продължения.

Мачът на „Фолксвагенарена” във Волфсбург премина под диктовката на Германия, но в крайна сметка Япония ликува. Германките бяха по-активни, а японките играеха на контраатаки и рядко поглеждаха към противниковата врата. Все пак двата тима така и не успяха да си отбележат гол в редовното време.

Последваха две продължения от по 15 минути, като още в първото от тях влязлата като резерва в този мач японка Карина Маруяма шокира цяла Германия. 18-годишната нападателка се отскубна от защитата на германките и прати топката в далечния ъгъл на вратата, за да вкара единственото и победно попадение за Япония в 108-ата минута. От тук до края на мача възпитаничките на Силвия Найд направиха всичко възможно по силите си, за да върнат попадението и да се доберат поне до дузпите, но така и не успяха.

Така след последния съдийски сигнал имаше сълзи в очите на всички. Японките плачеха от радост, че с класирането си за полуфиналите постигат един от най-големите си успехи в историята. В същото време пък германките ронеха сълзи за отпадането си още на четвъртфинал и то далеч преди финала на домашното им първенство. По-рано днес Франция елиминира Англия след изпълнение на дузпи в първия четвъртфинал от шампионата на планетата. /БЛИЦ