Един бърз поглед върху класирането на Примера дивисион не създава усещането за нещо необичайно. Все пак в челото са обичайните заподозрени Барселона, Атлетико (Мадрид) и Реал (Мадрид). Надолу се води някаква битка за останалите позиции. По-внимателно вглеждане обаче може да доведе до сериозна изненада. Севиля и Валенсия изостават сериозно от Топ 4, Атлетик (Билбао) е станал средняк, а Виляреал е в зоната на изпадащите.

Най-големият сюрприз се намира на четвърто място. Там е Хетафе, устремен към Шампионската лига. Клуб от бедно мадридско предградие, който има едва 36-годишна история и разполага с 14-ия по големина бюджет в Примера дивисион. Силното представяне на тима от стадион „Колизеум Алфонсо Перес“ е прякото доказателство, че пътят към Турнира на богатите не винаги е павиран с милиони.

Все пак годишният бюджет на „сините“ е 39,25 милиона евро. За сравнение при Барселона е 633 милиона, а на Реал (Мадрид) – 567 млн. Атлетико разполага с по 293 милиона на сезон, Валенсия със 165, два милиона повече от Севиля. Опашкарят Виляреал има бюджет от 109 милиона. Това е просто поредно доказателство за невероятния успех на клубът от мадридското предградие.

След 26 изиграни кръга Хетафе има 42 точки, две повече от другата сензация в шампионата Алавес, но на пет пред Севиля и шест пред Валенсия. Скромният мадридски тим изостава на шест точки от големия столичен гранд Реал и на цели 11 от Атлетико. Хетафе няма загуба в Примера в последните си пет мача, а за девет шампионатни срещи от началото на 2019 година има две загуби и две равенства.

Клубът игра в испанския елит в голяма част от началото на XXI век, но въпреки това се радва на изключително малка подкрепа. Хетафе е с третата най-ниска посещаемост в Ла Лига, а 17-хилядният „Колизеум Алфонсо Перес“ не е бил пълен от години. Класиране на „сините“ за Шампионската лига няма да се превърне в такава будеща възхита приказка като шампионската титла на Лестър или успехите на Верона от 80-те години на ХХ век. Въпреки това ще бъде паметен момент за феновете на отбора, които напоследък не спират да скандират: „Отиваме в Европа“.

Човекът зад успешното впечатляващото представяне на Хетафе е треньорът Хосе Бордалас, който се превърна в един от най-желаните специалисти в Испания. През 2015 година той пое Алавес и след само един сезон върна баския тим в Примера дивисион след десетгодишно отсъствие. Клубното ръководство обаче уволни треньора през лятото на 2016 г., тъй като реши, че Бордалас не е човекът, който може да задържи Алавес в елита. Два месеца по-късно дойде офертата от Хетафе, който също играеше в Сегунда дивисион и мечтаеше за промоция. Роденият в Аликанте специалист превърна тази мечта в реалност само за един сезон.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Думата, която описва стила на работа на Хосе Бордалас, е „прагматичен“. Докато с голяма сигурност може да се твърди, че Пеп Гуардиола е повлиял на повечето треньори в Примера дивисион, то наставникът на Хетафе е от школата на Диего Симеоне. Хетафе налага директен стил, с голям интензитет и на моменти граничещ с грубата игра. От началото на сезона тимът е извършил 450 нарушения, а вторият класацията Алавес е с 393.

От друга страна Хетафе е с третата най-добра защита в Ла Лига – 23 допуснати гола. Атлетико (Мадрид) е със 17, а Валенсия с 21. Борсалас налага схема на игра 4-4-2, която в отбрана залага на дуета Джена Даконам и Леандро Кабрера. Пред тях са дефанзивните халфове Неманя Максимович и Мауро Арамбари. Атаката се води от 36-годишния Хорхе Молина и 30-годишния Хайме Мата. Молина е с 10 гола от началото на сезона, а Мата (на снимката вдясно) има 11, въпреки че това е първият му сезон в испанския елит. Резервата Анхел Родригес също е добра помощ в атака с петте си попадения от старта на шампионата.

Почти целият отбор е събран от играчи, които бяха отпасани за големия футбол от други тимове и шампионати. Максимович се считаше за трансферен гаф на Валенсия. 34-годишният Матийо Фламини стоя половин година без отбор, преди да подпише с Хетафе през миналата зима, но напусна след края на сезона. На 18 декември се завърна на „Колизеум Алфонсо Перес“, след като никъде другаде не го пожелаха. Виторино Антунеш беше измъкнат от „заточението“ в Динамо (Киев) и със силен сезон при мадридчани попадна в разширения състав на Португалия за Мондиал 2018, но в крайна сметка остана извън 23-ата за Световното. Говорим за един от отборите в Примера дивисион с най-висока средна възраст, но пък е най-добрият в историята на „сините“.

„Имаме 42 точки, това е повече от актива, който в началото на сезона очаквахме да имаме по това време от шампионата. Знаем, че някои от отборите в Ла лига имат по-голям потенциал от нашия. Те разполагат с пари и играчи, каквито ние нямаме, но въпреки това можем да се справим с тях. Опитваме се във всеки мач да бъдем конкурентни и да се наслаждаваме на футбола. Правим много хора щастливи с резултатите си. Във футбола такива явления са рядкост, а нашите фенове през годините са преживели много разочарования. Нека ги оставим да мечтаят“, признава треньорът Бордалас, който дори няма предвиден бонус за класиране в евротурнирите.

Най-добрата оценка за работа на Хосе Бордалас са думите на Диего Симеоне: „Много ми харесват треньорите, които успяват с работата си да извадят най-доброто от своите играчи. Хосе Борсалас е от специалистите, които имат ясната визия как да си свършат добре работата, въпреки че действат в трудна среда.“

Програмата до края на сезона не е никак благоприятна за Хетафе. Само след два кръга „сините“ гостуват на един от конкурентите си за Топ 4 – Валенсия. След месец е мач срещу Атлетик (Билбао) на „Колизеум Алфонсо Перес“. В края на април предстоят две домакински срещи срещу Реал (Мадрид) и Севиля, а в предпоследния кръг ще се наложи визита на „Камп Ноу“ срещу Барселона. Последният мач е домакинство срещу борещия се за оцеляване Виляреал.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ИСПАНИЯ, ПРИМЕРА ДИВИСИОН - СЕЗОН 2018/19