Президентът на ФИФА Сеп Блатер поде борба с корупцията в управлението на световния футбол. От позицията си на върховен глава на централата, през уикенда швейцарецът издейства доживотно наказание за Мохамед Бин Хамам. Катарецът бе единственият кандидат за съперник на Блатер на миналите в началото на лятото президентски избори във ФИФА. Бин Хамам обаче имаше нещастието, че част от хората, които бе подкупил да гласуват за него, го предодаха и публично признаха за участие в корупцията.
 
Действията на Блатер спрямо Бин Хамам бяха като от поговорката: “Крадецът вика “Дръжте крадеца”. Нима швейцарецът не е купувал гласове, виждайки силната конкуренция в лицето на бившия вече шеф на азиатския футбол. Самият Блатер е обвиняван в корупция и то още от 1998 г., когато за първи път стана президент на ФИФА. В случая с Бин Хамам Блатер действа като диктатор, който осъжда другите за действия, които са негова лична и честа практика. Отстраняването на катареца от футбола до края на живота му оваканти президентския пост на Футболната конфедерация на Азия. Сега предстоят избори, които са предпоставка за силна корупция, борба за власт и подмолни игри. С тях Блатер няма да се справи. Не защото не може, а защото не иска и няма изгода.
 
Двойният аршин на швейцареца е ясен отдавна, а управлението му е компрометирано. По негово време ФИФА се превърна в мафиотска структура, която манипулира мачове, дава нареждания на съдии, облагодетелства едни отбори за сметка на други. Изборът на домакините на световни първенства се превърна в чиста търговия на гласове и влияние. С всяко следващо свое решение Блатер доказва, че защитава нечии интереси, които съвпадат с неговите лични. Смяната му през това лято бе наложителна за доброто на спорта.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ