Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че във футбола няма расизъм. Това се случва в ден в, който стана ясно, че Луис Суарес от Челси ще бъде разследван за обиди към Патрис Евра от Манчестър Юнайтед. В последните дни се вихри скандал около обиди от страна на Джон Тери (Челси) към Антон Фърдинанд (КПР). Утре УЕФА ще разгледа случая с расизъм от квалификацията България – Англия (0:3), когато родни фенове издаваха маймунски звуци по адрес на Ашли Йънг и Ашли Коул.

Блатер скандализира футболната общественост с мнение, че расизмът всъщност не представлява проблем. Нещо повече, швейцарецът посочи и крайно любопитен начин, по който подобни инциденти могат да бъдат разрешавани - чрез ръкостискане...

"Няма расизъм във футбола. Но може би съществуват определени думи или жестове, които не са правилни. Афектираните от това трябва да кажат, че това е просто спорт и да стиснат ръцете си", заяви шефът на футбола.

Изказването на Блатер провокира поредица от реакции, една от които и на бившия капитан на английския национален отбор Рио Фърдинанд. Бранителят на Манчестър Юнайтед написа в “Туитър”: "Нека някой ми каже, че не съм разбрал правилно коментара на Сеп Блатер относно расизма във футбола. В противен случай мога да кажа, че съм потресен", коментира Фърдинанд, чйто брат Антон бе обиден от Джон Тери преди около месец.