Президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви, че още от следващия сезон може да бъдат използвани камери на голлинията. 75-годишният швейцарец даде интервю пред германския в. “Билд” и разкри, че в родината си не използва охрана, въпреки че имаше заплахи срещу него.
 
- Винаги сте твърдял, че имате мисия във ФИФА. Каква е тя?
- В момента ФИФА е като кораб в бурно море. Моята задача е да изведа организацията в спокойни води. От баща си съм се научил да не се отказвам. В нашето семейство винаги се борим до края.
 
- Колко време ви е необходимо, за да постигнете целите си?
- До 2013 г. ФИФА може да се върне в спокойните води. След това ще са ни нужни две години, за да вдигнем платната и да потеглим с пълни сили. Тогава и аз мога да кажа “Довиждане”.
 
- Как си обяснявате факта, че продължавате да имате подкрепата на голям брой федерации?
- Аз съм във ФИФА вече много години. Познавам структурата на организацията. Като президент съм правил грешки, но сме постигнали и много позитивни неща в социален и културен аспект, които не са станали достояние на широката общественост. ФИФА не е толкова грешна, колкото ни описват постоянно. Просто организацията стана прекалено бързо много голяма, а управлението й не успя да се развие толкова скоростно.
 
- Когато в интернет се напише “Сеп Блатер” и “корупция” излизат около 2 милиона резултата, а когато вашето име се комбинира с “образование” има само 94 000.
- От години се говори за тази корупция, твърдят че самият аз съм корумпиран. Според мнозина съм получавал или давал подкупи, но няма доказателства за подобни неща. Аз бих се срамувал от себе си, ако се забъркам в подобни неща. Работил съм в армията и съм отговарял за 3500 човека. Там се учиш на дисциплина, ред, отговорност и уважение. Там се изградих като личност и продължавам да живея според същите правила. Имам собствено достойнство и не мога да го захвърля на вятъра.
 
- Обмисляна ли е възможността Мондиал 2022 да не се проведе в Катар?
- Не. Световното първенство през 2022 г. със сигурност ще се проведе в Катар. Решението е взето по демократичен начин и ще остане в сила. Признавам, че не беше много умно да определим едновременно домакините на две световни първенства.
 
- Експертът на ФИФА за борба с корупцията Марк Пийт преди седмица обяви, че не му достигат 3 милиона евро и 20 полицаи, за да се справи с проблема. Има ли наистина нужда от полиция?
- Той искаше да каже, че тези ресурси са му нужни, за да завърши разследването на уредените мачове, по които работи. Трябва му съдействието на местните власти и на Интерпол. Не е имал предвид, че разследва ФИФА.
 
- Наистина ли сте под полицейска закрила? Срещу вас имаше заплахи.
- Когато пътувам в чужбина, аз използвам бодигард. В Швейцария се движа сам и невъоръжен. Пътувам с влак и до мен сядат различни хора. Разговарям с тях. Не ме е страх. Имаше заплахи срещу мен, но не ги приемам сериозно. Футболът има важна роля в обществото, него не могат да го убият.
 
- Германският съдия Бабак Рафати опита самоубийство, а треньорът на Уелс Гари Спийд се самоуби. Не е ли прекалено голямо напрежението върху хората във футбола?
- Трябва да внимаваме с подобни заключения. Не искам да обвинявам никого заради самоубийствата на съдии, треньори или футболисти. Да, върху реферите има напрежение. Съдиите имат свои асоциации, но в голямата си част не са професионални арбитри. Те получават такса след всеки мач. В Италия, Франция и Англия работят по различна схема и там нещата са по-добре. За да са сигурни в работата си и освободени психически, съдиите трябва да имат професионални договори. Във ФИФА сме решени, че от Мондиал 2014 ще използваме само професионални рефери.
 
- Много се говори за технологиите, които да бъдат в помощ на съдиите.
- Поне едно нововъведение ще има съвсем скоро. Говоря за камерата на голлинията. През март 2012 г. предстои да бъде гласувано въвеждането й в употреба. Ако предложението бъде одобрено, камерите ще може да бъдат използвани още от сезон 2012/13.
 
- Може ли жена да стане президент на ФИФА?
- Не можем да си позволим продължаването на мъжката доминация във футбола. Говорих по тази тема пред Изпълкома на ФИФА и всички аплодираха позицията ми. Съвсем скоро очаквам да имаме жена в Изпълкома. Не знам дали това ще стане чрез избори или с директно назначение. Със сигурност ролята на жените във футбола се увеличи. Те са много важни за спорта. Всички видяха на какъв интерес се радваше световното първенство в Германия през тази година. Напълно е възможно един ден жена да управлява ФИФА.