В края на миналата седмица Каляри се раздели с наставника на тима Давиде Балардини, което се оказа 15-ото треньорско уволнение в 20-членната Серия “А” през този сезон. Италия се превърна в същинско гробище за треньори, тъй като клубните президенти демонстрират липса на търпение към хората, които назначават да ръководят отборите им.
 
Ситуацията в Каляри е много тежка, тъй като президентът Масимо Челино махна трети треньор в рамките на седем месеца. През август, още преди началото на сезона, босът на сардинския клуб уволни Роберто Донадони след контролен мач, който Каляри спечели. На мястото на бившия селекционер на националния отбор на Италия бе назначен Масимо Фикаденти. Той от своя страна се задържа на поста три месеца и бе заменен от Балардини, който пък бе уволнен след 4 месеца и най-вероятно на мястото му ще се върне Фикаденти, защото все още има договор с клуба.
 
Това не е изненадващо в Италия, където президентите бързо махат треньорите, но не развалят договорите им, за да не плащат неустойки. Това позволява на клубните босове да върнат на работа наставника, с когото все още имат действащ контракт.
 
Само преди няколко години настоящият треньор на Удинезе Франческо Гуидолин четири пъти застава на мостика на Палермо в периода 2004-07 г. Президентът на сицилианския тим Маурицио Дзампарини е известен с липсата на търпение и е сменял треньорите поне по 2 пъти на сезон за 10-те години, в които е собственик на “розово-черните”.
 
Уволнението на Балардини означава, че през този сезон в Италия са извършени повече смени от Англия (четири), Германия (шест) и Франция (четири) взети заедно. Само Испания може да се сравнява със Серия “А”, тъй като в Примера дивисион са направени 9 треньорски уволнения.
 
Освен, че Каляри ще назначава треньор за четвърти път този сезон, Палермо, Чезена и Новара вече се водят от трети различен наставник от старта на шампионата. Шест други клуба се разделих с човека, който ги ръководеше в началото на първенството.
 
В края на сезон 2009/10 Масимо Челино уволни Масимилиано Алегри, тъй като Милан проявяваше интерес към специалиста. Ако президентът на Каляри продължава честите треньорски смени, той може да достигне рекорда на Маурицио Дзампарини. Настоящият бос на Палермо беше собственик на Венеция в периода 1987-2002 г. и за 25 години сменяше наставниците на тима цели 45 пъти!
 
През настоящия сезон треньорите в Серия “А” се чувстват като сапьори, ходещи в минно поле. Донадони и Стефано Пиоли в Палермо бяха уволнени преди началото на сезона, въпреки че в случая с Пиоли важна роля изигра отпадането на сицилианския тим в квалификациите на Лига Европа.
 
Джан Пиеро Гасперини се задържа едва пет официални мача начело на Интер преди да бъде заменен от Клаудио Раниери. Оттогава бившият наставник на Валенсия, Челси, Рома и Ювентус постоянно е обект на спекулации за бъдещето си в клуба. Чест прави на ръководството на “нерадзурите”, че запази вярата си в специалиста по време на серията от 9 мача без победа (включваща 7 загуби без отбелязан гол).
 
Като най-тежко може да бъде прието уволнението на Атилио Тесер в Новара. Той изведе малкия клуб до участие в Серия “А” за първи път от 55 години, след като за три сезона изведе клуба от трета дивизия в елита. Не беше по-добро отношението към неговия наследник Емилиано Мондонико, който пое тима в края на януари, след като наскоро се бе лекувал от рак на корема. Мондонико обаче получи шанс само в шест мача, в които спечели пет точки и на мястото му беше върнат Тесер.
 
Тук трябва да бъде добавен и сапунения сериал в Лацио, където Еди Рея на два пъти подаде оставка и двата пъти тя беше отхвърлена. “Орлите”, които имат финансови проблеми, правят силен сезон и се намират в челото на класирането. Въпреки това Рея постоянно е критикуван от феновете и медиите.

Любопитно е да видим дали италианската гилотина ще продължи да се спуска безмилостно над треньорите...
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ