ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Първенството в Серия “А” започва новия си сезон днес, а шампионатът се открива с мач между новака Верона и гранда Милан. В състава на домакините е българският национален вратар Николай Михайлов. Така след два сезона италианското първенство стартира с български футболист. През сезон 2010/11 Валери Божинов стартира шампионата като играч на Парма. Нападателят за последно игра в Серия “А” през сезон 2011/12, но тогава беше част от Лече само през пролетния полусезон.
 
Николай Михайлов най-вероятно ще трябва да почака още известно време, за да стане официално четвъртият българин с мачове в “калчото” след Николай Илиев, Христо Стоичков и Валери Божинов. Според анализаторите националният вратар ще остане резерва на бразилския ветеран Рафаел срещу “росонерите”. За Милан това ще бъде официален мач № 4000, но треньорът Масилимиано Алегри има проблеми с окомплектоването на състава. Той има 10 липсващи играчи. Сред по-важните отсъстващи за мача са контузените Кевин-Принс Боатенг и Джампаоло Пацини, както и наказаният Съли Мунтари.
 
ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА ТИТЛАТА
juve.jpg
Ювентус
Треньор: Антонио Конте
Шампионите са фаворит за трета поредна титла, след като през лятната пауза запълниха слабите си места и станаха много по-опасни. Фернандо Йоренте и Карлос Тевес дойдоха през лятото с много фанфари и очаквания. Един от големите проблеми на “бианконерите” беше отсъствието на качествен нападател, а сега те разполагат с двама. Йоренте е мощен и силен във въздуха но не му достиха техника. Въпреки че заради характера си често си създава проблеми, Тевес безспорно е ценна придобивка. Така Ювентус вече не само има най-добрата защита в Серия “А”, но и най-опасното нападение. “Старата госпожа” вече даде нагледен пример за силата си при победата с 4:0 над Лацио за Суперкупата на Италия. Единственият важен играч, който напусна тима през това лято беше Емануеле Джакерини, преминал в Съндърланд.
 
napoli.jpg
Наполи
Треньор: Рафаел Бенитес (нов)
Най-големите промени сред отборите в Серия “А” станаха именно в Неапол. Ексцентричният собственик Аурелио де Лаурентис взе доказания в Европа треньор Рафаел Бенитес и даде сигнал за едно бурно трансферно лято. Звездата Единсон Кавани беше продаден на ПСЖ, а за негов заместник беше привлечен Гонсало Игуаин. За подписа на аржентинския нападател беше спечелена битката с Арсенал. Освен Игуаин от Реал (Мадрид) бяха купени Раул Албиол и Хосе Кайехон, а на вратата под наем от Ливърпул беше взет Пепе Рейна. В тима дойдоха Дрис Мертенс и Пабло Армеро. Освен от качествените попълнения има очаквания и към старите играчи на тима като Марек Хамшик и Лоренцо Инсиние. Според специалистите Наполи е единственият отбор, който може да се опъне на Ювентус.
 
БИТКАТА ЗА ЕВРОПА
fiore.jpg
Фиорентина
Треньор: Винченцо Монтела
Всичко в клуба през това лято се завъртя около продажбата на Стеван Йоветич на Манчестър Сити. Черногорецът беше голмайстор на “виолетовите” през миналия сезон (13 гола) и имаше основна роля за това Фиорентина да има най-резултатното нападение в Серия “А” (72 гола). Във Флоренция бяха привлечени Марио Гомес и Хоакин, но главата на Адем Ляич беше завъртяна от вероятен трансфер в Милан. Големият въпрос е дали Джузепе Роси е готов да играе през целия сезон, след като повече от година лекуваше контузия. От треньора Винченцо Монтела ще се изисква повторение на представянето от миналото първенство, но сега тимът има и допълнителна тежест с участието в Лига Европа.
 
inter.jpg
Интер
Треньор: Валгер Мадзари (нов)
След като спечелиха всичко възможно преди 4 години под ръководството на Жозе Мауриньо, “нерадзурите” се задоволиха само с девето място през миналия сезон. Интер пропусна участие в Европа за първи път от 15 години и това коства поста на треньора Андреа Страмачони. На неговото място беше назначен доказан специалист като Валтер Мадзари, а съставът беше подсилен от Ишак Белфодил и Мауро Икарди. От Челси под наем беше взет бразилецът Уолъс. Позиция в Топ 4 може да е трудно постижима, но място в шестицата е реалистично за Интер.
 
lazio.jpg
Лацио
Треньор: Владимир Петкович
Носителят на Купата на Италия стартира успешно миналия сезон и водеше битка за място в Топ 4, но през пролетта отстъпи от позициите и финишира на седмо място. Първата година под ръководството на Владимир Петкович може да се приеме като успех, след като “орлите” спечелиха Купата за първи път от 9 години. Слабото представяне като гост (20 точки от 19 мача) обаче контрастираше на силните домакински игри. През новия сезон се очаква впечатление да направят попълненията Лукас Билия и Фелипе Андерсон. В клуба са Мирослав Клозе (15 гола през миналия сезон) и плеймейкърът Ернанес (11 гола). Лацио е сред претендентите за място в Топ 4.
 
milan.jpg
Милан
Треньор: Масимилиано Алегри
В началото на годината Милан беше извън сметките в Серия “А”, след като имаше едва 30 точки. Пристигането на Марио Балотели през февруари промени нещата. Една загуба (от Ювентус) беше единственото разочарование в представянето на тима през втория полусезон, през който “росонерите” записаха 12 победи и спечелиха 42 точки. Присъствието на скандалджията Балотели не само засили атаката на тима, но и свали напрежението от Стефан ел Шаарави. Двамата реализираха общо 28 гола. Като прибавим и 15-те попадения на Джампаоло Пацини, тримата са вкарали 64% от головете на Милан. Новото първенство идва с нови надежди, но с много малки нови лица. Кристиан Сапата беше откупен за постоянно от Виляреал, след като игра един сезон под наем. Андреа Поли не е голямото име, което феновете очакваха да дойде в клуба през това лято. Останалата част от тима е общо взето непокътната.
 
roma.jpg
Рома
Треньор: Руди Гарсия (нов)
Нестабилност и тактически недоразумения бяха в основата на непостоянните резултати на “вълците” през миналия сезон. След напускането на Фабио Капело преди 9 години начело на “джалоросите” се смениха 10 различни треньори. 11-ият е бившият наставник на Лил Руди Гарсия, който пръсна доста пари за нови попълнения. В Рим бяха привлечени Жервиньо, Кевин Строотман и Мехди Бенатия. Майкон дойде от Манчестър Сити като свободен агент, а бившият вратар на Наполи Морган де Санктис трябва да замени продадения на Фулъм Маартен Стекеленбург. Продажбата на Пабло Освалдо на Саутхемптън може да увеличи напрежението върху лидера Франческо Тоти. Маркиньос премина в ПСЖ, а Рома може да загуби още един важен играч, тъй като Тотнъм напира за Ерик Ламела.
 
СРЕДНЯЦИТЕ
caliari.jpg
Каляри
Треньор: Иво Пулга
След като прекара последните 9 сезона в Серия “А”, клубът от Сардиния е добре познат с умението си да избягва инфарктните битки за оцеляване. От 2005 г. насам тимът не е завършвал по-напред от девето място (2009), но и не по-назад от 16-о (2007, 2010). Каляри е типичен пример за средняк, който е закотвен над зоната на изпадащите и малко под средата на класирането. Очаква се новият шампионат да не е по-различен. Нападателят Марко Сау (12 гола през миналия сезон) и 33-годишният ветеран Андреа Косу (8 асистенции) са много важни за представянето на отбора. Клубът успя да задържи и талантливия Раджа Найнголан, към когото има интерес от Саутхемптън и Интер.
 
catania.jpg
Катания
Треньор: Роландо Маран
През 2006 г. Роландо Маран изведе сицилианския тим до осмо място. През миналия сезон под негово ръководство “слоновете” спечелиха 40 точки в 19-те си домакински мача, което ги направи един от най-силно представящите се домакини в Серия “А”. Основният проблем пред Катания е да повтори представянето си. Продажбата на Алехандро Гомес на Металист (Харков) е голяма загуба, след като през миналото първенство той се отличи с 8 гола и 7 асистенции. Очаква се неговото място да бъде заето от Себастиан Лето, но 26-годишният аржентинец не е играл официални мачове близо година заради контузия на коляното.
 
cheivo.jpg
Киево
Треньор: Джузепе Санино (нов)
Клубът е известен с неатрактивния си и защитен стил. Средната резултатност на тима в домакинските мачове е по-малко от гол на среща (18), но пък защитата допуска по-малко попадения дори от това (16). През миналия сезон “летящите магарета” имаха третата най-добра защита в Италия. Напусналият треньор Еудженио Корини класира тима на 12-о място и заяви, че това е постижение за клуба. Киево игра в Серия “А” в 12 от последните 13 сезона и няма да е изненада, ако с лекота запази мястото си в елита и сега.
 
genoa.jpg
Дженоа
Треньор: Фабио Ливерани (нов)
Двата поредни сезона, прекарани в жестока борба за оцеляване в елита, показаха доста неща за подобряване в Дженоа. За последните два шампионата “грифоните” спечелиха само две гостувания, което е обяснение за битката за място в Серия “А”. Завърналият се под наем в Болоня Алберто Джилардино ще трябва да замени прибралия се в Рома Марко Бориело, който вкара 12 гола в предишното първенство. Привличането на халфа Родни Страсер и крилото Марио Сантана може да помогне на Дженоа за място сред средняците.
 
parma.jpg
Парма
Треньор: Роберто Донадони
Далеч са дните, когато Джанлуиджи Буфон и Ернан Креспо носеха екипа на тима и Парма атакуваше евроучастие. Сега “дуковете” се обречени на монотонността на средата на класирането. След завръщането си в Серия “А” през 2009 г. Парма не е завършвала по-ниско от 12-о място и по-високо от осмо. През миналия сезон тимът на Роберто Донадони беше на път да изпадне, но в крайна сметка финишира в средата на таблицата. Голяма част от успехите на Парма се дължат на силното представяне у дома.
 
samp.jpg
Сампдория
Треньор: Делио Роси
През миналия сезон “моряците” финишираха на 10 точки над зоната на изпадащите, след като прекараха предишния шампионат в Серия “Б”. Предстоящият сезон предизвиква сред феновете безпокойство и поставя повече въпроси, отколкото отговори. През лятото Сампдория продаде голмайстора си Мауро Икарди на Интер, а за негов заместник беше привлечен Маноло Габиадини от Ювентус. 21-годишният нападател вкара 7 гола през миналия сезон, като играеше под наем за Болоня.
 
udinese.jpg
Удинезе
Треньор: Франческо Гуидолин
“Зебрите” са типичен пример за “футболен феникс”, след като всяка година се разделят с голяма част от най-добрите си играчи и въпреки това възкръсват и се представят силно. Ключ за това е доверието в младите играчи, които получават шанс да играят в Серия “А”. Единствената константа в тима е присъствието на Антонио ди Натале. 35-годишният нападател е вкарал 160 гола в 294 мача за тима. Много се очаква от колумбиеца Луис Муриел, който през миналия сезон се разписа 11 пъти. В миналото първенство Удинезе беше изключително силен домакин, след като на “Фриули” записа само една загуба и спечели 40 точки от 19 мача.
 
БОРБАТА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ
atalanta.jpg
Аталанта
Треньор: Стефано Колантуоно
“Бергамаските” са известни като опашкар, който има стриктна политика в налагането на собствени кадри. В клуба запазването на елитния статут се счита за успешен сезон. След като изпадна три пъти (2003, 2005, 2010) за последните 10 години, преди две години се осъществи смяна на собствеността и това повлия положително на резултатите. Роля за това има и треньорът Стефано Колантуоно. Клубът подсили защитата си с ветераните Марио Йепес и Лука Чигарини, но за оставането в Серия “А” ще се изисква нов силен сезон на Херман Денис, който през миналия шампионат вкара 15 гола, близо половината от попаденията на тима (39).
 
bologna.jpg
Болоня
Треньор: Стефано Пиоли
Клубът премина през три смени на собствеността след завръщането си в Серия “А” преди пет години. Последната от тях беше през 2010 г. Последните два сезона бяха успешни за Болоня, след като тимът финишира съответно на девето и 13-о място. Новата кампания предоставя база за оптимизъм, но не бива да се бяга от реалността. В клуба добре знаят, че ще трябва да се съсредоточат в борбата за оставане в елита. Голмайсторът Алберто Джилардино се завърна в Дженоа, но за негов заместник беше привлечен Роландо Бианки. Друг голям бонус за тима е оставането на капитана Алесандро Диаманти, към когото имаше интерес от Милан.
 
livo.jpgЛиворно
Треньор: Давиде Никола
Последното десетилетие беше като асансьор за тосканския клуб, който през 2004 г. спечели първата си промоция в елита от 55 години, но в следващите сезони два пъти изпадаше. На треньорския пост преди година беше назначен Давиде Никола и той изведе тима до успешен плейоф за място в Серия “А” срещу Емполи. Клубът не крие, че няма необходимите финанси, но все пак успя да задържи искания от Съндърланд Пауло Серджо Бетанин – Паулиньо, който през миналия сезон вкара 20 гола в Серия “Б”.
 
sass.jpgСасуоло
Треньор: Еузебио ди Франческо
Политиката в налагане на собствени юноши изведе скромния клуб от индустриалната зона на Емилия-Романя до място в елита. За седем години Сасуоло извървя пътя от четвърта дивизия до шампионското място в Серия “Б”. След като през 2010 и 2012 г. загуби плейофите за място в елита, Сасуоло си гарантира директна промоция в последния кръг след победен гол в добавеното време на Симоне Мисироли. Очакваното класиране на тима през новия сезон на Серия “А” е сред последните три и завръщане във втора дивизия. Не бива да се пропуска присъствието в тима на Симоне Дзадза, чиято собственост е поделена с Ювентус. Нападателят вкара 18 гола за Асколи в Серия “Б” през миналия сезон.
 
toro.jpg
Торино
Треньор: Джампиеро Вентура
Въпреки че през миналия сезон “биковете” завършиха на 16-о място, треньорът Джампиеро Вентура постави като цел пред своя отбор запазване на елитния статут. За това обаче Торино трябва да подобри представянето си като гост, след като през миналия сезон далеч от дома тимът спечели само две победи и общо 16 точки в 19 мача. Минус е продажбата на Анджело Огбона на съседите от Юнентус. Голмайсторът Роландо Бианки също вече не е в клуба и беше заменен от Чиро Имобиле, който през миналия сезон вкара само 5 гола за Дженоа.
 
vero.jpgВерона
Треньор: Андреа Мандорлини
Клубът се завърна в Серия “А” след 11 години, след като под ръководството на Андреа Мандорлини завърши на второ място във втора дивизия. Челното класиране се дължеше на силната игра в защита – 32 допуснати гола в 42 мача. Такова постижение обаче изглежда непосилно в Серия “А”. Освен българския национал Николай Михайлов сред ключовите нови попълнения на тима са защитникът Алехандро Гонсалес от уругвайския Пенярол и бившият италиански национа Лука Тони, който дойде от Фиорентина като свободен агент, след като през миналия сезон вкара 8 гола в 37 мача.