Победата на националния отбор на КНДР с 1:0 над Япония миналия вторник не само бе престижен успех над голям съпреник за севернокорейците, но превърна техния тим в Неофициален световен шампион. Това твърди британски сайт водещ подобна статистика.

Титлата Неофициален световен шампион се връчва на първия отбор, който победи актуалния световен шампион от първенството на ФИФА. След това званието се предава на следващия тим, записал успех над новообявения шампион и така до завършването на следващото световно първенство.
 
Според ufwc.co.uk световната титла, спечелена от Испания през 2010 г. е преминала в Аржентина, след успех на “гаучосите” над “червените фурии” в контролна среща. След това званието стана притежание на Япония заради победата на “сините самураи” над Меси и компания през миналия октомври.
 
Попадението на Пак Нам Чол в 50-ата минута на мача в Пхенян сложи край на серията от 16 мача, в която японците бяха считани за неофициалния световен шампион.
 
В условията на официалните състезания, победата на КНДР над Япония беше без значение, тъй като корейците бяха вече елиминирани от квалификациите за Мондиал 2014, а Япония си беше гарантирала място във финалната фаза на пресявките в Азия.
 
Британският сайт поддържа класация на отборите, която се изготвя според приетата в бокса система. За победа в мач за титлата се дава една точка, а за равенство и загуба не се присъждат точки. Ранглистата е изработена за всички срещи между национални отбори, започвайки от първия официален мач между Шотландия и Англия през 1872 г. (0:0).
 
На първо място в класацията се намира Шотландия, която 86 пъти е получавала званието Неофициален световен шампион. Следват Англия (73), Аржентина (51) и Холандия (49). Българският национален отбор заема 27-о място в ранглистата с 6 точки. Успехът на КНДР донесе първата такава титла за страната. С една точка са още Южна Корея, Австралия, Израел, Мексико, Холандски Антили, Турция и Венецуела./БЛИЦ