Украинският шампион Шахтьор (Донецк) предупреди шестимата играчи, които отказаха да се завърнат с отбора в Украйна след контролен мач във Франция. Футболистите са заплашени със санкции от клуба заради отсъствието си без разрешение.
 
Алекс Тейшейра, Фред, Дентиньо, Дъглас Коста, Факундо Ферейра и Исмаили отказаха да се качат в самолета. Те са уплашени от обстановката в Украйна, особено след свалянето на малайзийския самолет.
 
В момента Донецк е под контрола на проруски бунтовници, а украинската армия опитва да си върне контрола върху града. В резултат на това на Шахтьор е забранено да играе домакинските си мачове на „Донбас Арена“ в града.
 
Президентът на Шахтьор Ринат Ахметов обяви, че шестимата няма от какво да се страхуват, освен от наказание, ако откажат да се върнат в Украйна.
 
„Играчите има договори и трябва да ги изпълняват. Ако мислят да не дойдат, ще си получат наказанието. Всеки от тях има клауза за освобождаване в размер на десетки милиони евро. За продажба срещу по-малка сума от записаното в договора и дума не може да става“, заяви Ахметов.
 
„Надявам се, че разумът и сърцето ще вземат превес пред инстинкта и страха. Особено, след като тук няма от какво да се страхуват. Ние предоставяме охрана на нашия отбор. В никакъв случай няма да поставим играчите си в опасност“, допълни президентът на Шахтьор (Донецк).
 
Украинската федерация определи, че до нормализиране на ситуацията в страната Шахтьор (Донецк) ще играе домакинските си мачове в Харков.