Шалке 04 победи у дома Стяуа с 2:1 и спечели Група “J” в Лига Европа, а по този начин си осигури и място на 1/16-финалите в надпреварата. Цял мач за гостите от Букурещ игра българският защитник Валентин Илиев.

Двубоят на „Фелтинс Арена” започна със силен домакински натиск, който бе материализиран в 25-ата минута, когато Кириакос Пападополос засече центриране отляво и вкара с глава за 1:0. Отговорът на Стяуа не закъсня и при контраатака в 33-ата минута Раул Русеску възстанови статуквото – 1:1. До края на полувремето нови попадения не паднаха. След почивката „миньорите” от Гелзенкирхен отново взеха инициативата и в 57-ата минута отново излязоха напред в резултата, след като Раул се разписа за 2:1. И след гола възпитаниците на Хууб Стевенс продължиха да контролират играта, но намалиха оборотите и не записаха по-изразителен успех.

В другия мач от групата аутсайдерът АЕК (Ларнака) спечели на свой терен срещу Макаби (Хайфа) с 2:1 и запази всички шансове също да се класира за 1/16-финалите. Още в 14-ата минута Гонсало Гарсия даде гол аванс за домакините от острова на Афродита, а пет минути по-късно Горка Пинтадо удвои преднината им. Едва четвърт част преди края на мача гостите успяха да намалят чрез Юрица Булят до 2:1, но за повече нямаха сили.

След този пети кръг Шалке 04 събра 11 точки и не може да бъде изместен от първото място. Макаби (Хайфа) остана втори с 6 пункта въпреки загубата си, а Стяуа и АЕК (Ларнака) са с по 5 пункта и също имат своите шансове за прескачане на групата. В последния кръг Макаби (Хайфа) приема Шалке 04 и при победа със сигурност ще се класира напред, а Стяуа е домакин на АЕК (Ларнака). Тези два тима ще се надяват не само на своите сили, но и на издънка на Макаби (Хайфа) срещу Шалке 04.

ГРУПА “J”
1_20.jpgАЕК (Ларнака) – Макаби (Хайфа) 2:11_19.jpg
1:0 Гонсало Гарсия (14), 2:0 Горка Пинтадо (19), 2:1 Юрица Булят (75)

  Ларнака, “ГСП”
Съдия: Андре Маринър (Англия)


шалке_2.jpgШалке 04 – Стяуа 2:1steaua.jpg
  1:0 Кириакос Пападополос (25), 1:1 Раул Русеску (33), 2:1 Раул (57)

Гелзенкирхен, “Фелтинс Арена”
Съдия: Антонио Матеу Лухос (Испания)