Купата на Франция винаги се вписвала в традиционния облик на турнирите за националните трофеи, където се раждат сензационни резултати и отбори от ниските дивизии сътворяват изненади. Тази година не прави изключение, а истинските герои са от петодивизионния Шамбери. Отбор, чието предишно най-добро представяне в турнира бе участието във втория кръг през сезон 2006/07 и отпадане след дузпи от Гренобъл.
 
Савойският тим заема място в средата на класирането на Лига CFA Група “D”. Това не попречи на тима на Давид Гуйон да се класира за осминафиналите на Купата на Франция, след като последователно отстрани два елитни тима след дузпи. Първо бе Монако, а след това и Брест.
 
“Невероятно е, нямам думи от щастие. Стана доста трудно, когато се оказахме изоставащи в резултата в продълженията, но не се предадохме. Това е може би най-големият успех в историята на нашия клуб”, заяви защитникът Фабиен Тисо след мача с Брест.
 
Футболът не е най-популярният спорт в савойския град. Шамбери е в плен на хандбала. Местният тим е шампион на страната за 2001 г. и деветкратен вицешампион, въпреки че е основан едва през 1990 г.. Еднократен носител на купата на Франция (2002) и редовен участник в Шампионската лига.
 
В разгара на туристическия сезон заради околните ски курорти Шамбери е с население от близо половин милион, местните жители са около 250 000. Градът се намира в алпийския регион. През ХІV век е столица на Амедей VI Савойски, който през 1366 г. с флотата си напада българските черноморски градове. В началото на ХVІ век в Шамбери живее прочутият философ Жан-Жак Русо.
 
Футболният клуб в Шамбери е основан през 1919 г., но става член на Френската футболна федерация едва шест години по-късно. От началото на 40-те години на ХХ век тимът играе домакинските си мачове на стадион “Жак Левел”.
 
През юни 2009 г. за президент на клуба бе избран Патрик Давоан. Той спечели симпатиите на 400-те члена с програмата си, насочена към създаване на силна футболна школа. Колкото до мъжкия отбор, в сGuillaume_Bemenou.jpgредносрочните планове е класирането в четвърта дивизия.
 
Настоящото представянето в турнира за Купата на Франция обаче не се вписва в плановете на клуба. Вероятно това е знак от съдбата за предприетата правилна политика. В предишния кръг Шамбери отстрани Монако и най-вероятно стана причина за уволнението на именития специалист Ги Лакомб. Срещу “монегаските” Томас Дюбар откри резултата за Шамбери още в петата минута, но Малонга Нтсаи изравни в 19-ата.
 
В герой за савойския тим се превърна вратарят с бенински корени Гийом Бемено (на снимката вляво). Той спаси доста положения още в редовното време и продълженията, а при дузпите хипнотизира противниконите играчи. Играчите на Монако на два пъти не уцелиха вратата, но и при петте изпълнения Бемено уцелваше ъгъла, в който ще бъде изпратена топката. Победната дузпа за Шамбери бе реализирана от Айса Яхия-Бей. 29-годишният нападател създаваше опасности за защитата на Монако през целия мач.
 
Магията на дузпите проработи и срещу елитния Брест на 1/16-финалите. 3500 души нахлуха на терена на “Жак Левел” след точното изпълнение на Реми Сахинович за победата с 4:3. “Това е голям успех! За два мача от по 120 минути срещу отбори от Лига 1 допуснахме само 2 гола”, заяви щастливият Сахинович.___________________.jpg
 
Редовното време завърши при резултат 0:0 най-вече заради новата порция героични прояви на вратаря Гийом Бемено. В продълженията двата тима си размениха по един гол. Бруно Гружи даде аванс на Брест, а звездата на Шамбери Малик Файе (на снимката вдясно) изравни. Сенегалецът е най-известният футболист на тима, тъй като до миналия сезон бе играч на Сент Етиен.
 
Шамбери имаше възможност за победен гол още в допълнителните 30 минути. Яхия-Бей изведе Стефан Шмиелински в чиста позиция в наказателното поле, но 22-годишният електотехник удари гредата на Стив Елана. Пропускът му обаче не успя да сложи край на приказката на Шамбери./БЛИЦ