“Реших да се оттегля от националния отбор. Отсега нататък ще бъда просто фен на Испания”, заяви със сълзи на очи Шави Ернандес на пресконференция днес.
 
“Благодарен съм на всички от федерацията. Това бяха прекрасни години за мен. Спечелих много титли и много мачове. Тръгвам си с гордо вдигната глава”, добави роденият на 25 януари 1980 година полузащитник.
 
Той записа 133 мача и отбеляза 13 гола за Испания и е вторият футболист с най-много мачове за родината си след Икер Касияс (156).
 
Шави Ернандес става два пъти европейски шампион (2008 и 2012) и един път световен – през 2010. Сребърен медалист е от олимпийските игри в Сидни през 2000 година.
 
Избран и за най-добър играч на европейското първенство в Австрия и Швейцария през 2008 г.
 
"Мислех да спра да играя и за Барселона, но това беше прибързано решение. Луис Енрике и Субисарета ме убедиха, че мога да съм полезен. Приключих миналия сезон по разочароващ начин. Две големи разочарования, най-големите в живота ми. Не се чувствах полезен нито за Барса, нито за националния тим", каза още халфът.
 
"С Луис Енрике бяхме съотборници. Мисля, че той може да изиграе много важна роля за Барселона като треньор", завърши Шави.