Помните ли онова момче, което се превърна в любимец на феновете на ЦСКА? Опита да защити съотборник, след като фенове на Левски налетяха на играчите на ЦСКА на мач на „Герена” през есента на 2015 година. И заради това бе ударен със стъклена бутилка в главата. Според очевидци тогава футболистът се размина на косъм с нещо по-страшно. Той е Иван Ангушев. Футболистът, който се разплака от любов към ЦСКА.

Един от най-големите таланти подписа с нов отбор, научи БЛИЦ. Роденият през 1997 година нападател вече е собственост на швейцарския елитен Лугано. До момента бившият състезател на ЦСКА играеше за италианския Бишелие. След добрите изяви за тима от Апенините интерес към българина проявяват няколко отбора – от Италия и от други страни. С мениджъра си Деян Янков предпочитат офертата на Лугано.

„Договорът ми първоначално е до края на сезона. Ръководството на Лугано иска да види как ще се представя в мачовете и да прецени дали да ме задържи и след това. Естествено, моята цел е да остана още време. Първоначално ще играя за втория отбор на Лугано. При нас са доста футболисти и от първия тим, които не играят или не попадат в групата за даден мач. Лугано разчита изключително на своите кадри от втория състав. Това е прекрасен шанс за мен”, разказа Иван Ангушев пред БЛИЦ.

Щастливата развръзка обаче можеше и да не бъде такава. В последните две-три седмици нервите на футболиста бяха опънати до скъсване. Дори беше готов да захвърли всичко и да се прибере в България. Бившият му клуб от Италия забави максимално прекратяването на договора и оформяне на документите. Така една по една възможностите да си намери нов отбор отпадаха. Италианците бяха изключително щастливи в момента, в който привлякоха българина. Наскоро обаче се оказа, че треньорът иска да залага на опитни нападатели и не се нуждае от услугите на Ангушев. Така се стигна до желанието на клуба да го прати под наем в друг отбор. За да може един ден при трансфер да спечели пари. Българинът не бе съгласен на този вариант и след преговори няколко дни двете страни все пак се разбраха. По време на трудните дни до Иван са семейството и приятелите му, които го подкрепиха.

„Всички бяха притеснени, но ме подкрепяха и им благодаря. Ако не бяха те, наистина може би щях да се прибера. Благодаря и на мениджъра ми, свърши доста работа”, казва още бившият футболист на ЦСКА.

„Още в първата контрола за Лугано вкарах един гол. Смятам, че се представих добре. Гледаха ме треньорът и спортният директор и харесаха играта ми. Казаха ми, че имам качества и искат да ме задържат. Хубаво е, че Лугано всяка седмица прави приятелски мачове между първия и втория отбор. Така имам възможност да привлека вниманието и на наставника на представителния тим”, допълва българинът.

Условията в швейцарския клуб са като по швейцарски. Ред, дисциплина и лукс. Клубът разполага с шест терена – три с естествена и три с изкуствена трева. „Стадионът е уникален. Много ми харесва”, казва още Иван.

„Хората тук са различни, интелигентни и възпитани. Треньорът идва при мен и ми обяснява без крясъци. Естествено, че повишава тон и иска указанията му да се изпълняват, но това е напълно нормално. Има и груби влизания, но футболът е пасове, движение, техника. Няма ритане като на други места”, разказва още бившият играч на ЦСКА.

„За момента съм в Милано. Може би ще остана да живея в Италия, близо до границата. Лугано е съвсем близо и ще пътуваме с останалите момчета, с които сме заедно. До няколко дни от клуба ще ми намерят и апартамент, в който ще бъдем настанени”, допълва Ангушев.

Талантливият нападател печели още една точка пред останалите чужденци в отбора. Нашето момче знае перфектно италиански език. Научил го е от италианския лицей, в който учеше в София. След това го доусъвършенства в Италия, а сега го използва без проблеми и в Швейцария. „Много е лесно, когато комуникацията върви без проблеми. По-трудно е, когато треньорът обяснява нещо на всички, а после отделно говори на останалите, които не знаят даден език”, казва Ангушев.

За финал оставихме любовта на сърцето му – ЦСКА: „Иска ми се двата клуба, които носят това име, да говорят помежду си, да се разберат. Не може ЦСКА да е разделен на две. Едните фенове да са в „А” група, другите – в четвърта дивизия. Искам да видя отново нашия любим стадион, какъвто беше през миналия сезон. Тогава всички фенове бяха на едно място. Беше хубаво. Искам един ден да се върна и да играя в ЦСКА. В колкото се може най-истинското ЦСКА. Да, старото дружество бе обявено във фалит, но не искам да стават тези неща, които са в момента.”

„Мечтата ми е да играя в националния отбор (прави пауза с въздишка). Представяш ли си, това е националният отбор на една страна. И ти да играеш за него и за родината си. В каквото и положение да се намира националният отбор, това е България”, завършва Иван Ангушев.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ