Той вече бе част от Ла Масия, но ФИФА изпрати детето чудо Такефуса Кубо обратно в Япония. Ще играе ли обаче Такефуса Кубо все пак един ден за Барса?

Завладяващ дрибъл около наказателното поле, множество играчи, които гледат учудено, един прекрасен завършващ удар с левия крак. Това, което се говори по принцип за гол на звездата на Барселона Лионел Меси, бе актуално и за учудване на стадион „Нагай” в Осака и на 15 април тази година. Не беше само един хубав гол, а исторически момент, когато в 38-ата минута вундеркинда Такефуса Кубо със своите 15 години, 10 месеца и 11 дни стана най-младият голмайстор в японския мъжки футбол. С този гол той подсигури и победата за отбора на ФК Токио до 23 години. Резултатът в онзи следобед обаче остава второстепенен. Много повече на преден план е фактът, че един тийнейджър направи име в цял. Има и още нещо! Защото Кубо неволно предизвика появата си в заглавия на първа страница. Той е една от причините, заради които испанският гранд Барселона през 2014 година бе наказан да не извършва трансфери в един период заради нарушаване на правилата за привличане на непълнолетни играчи.

Суперталантът Кубо бе вече привлечен в Испания на деветгодишна възраст и прекара няколко от своите детски години в Ла Масия – популярната школа на Барса. Тогава обаче настъпва истински шок. Каталунците са наказани от ФИФА не само със забраната за трансфери, но и трябва да върнат 13-годишния халф в родината му. След трансферът във ФК Токио, където „японския Меси” е посрещнат с широко отворени обятия. Досега неговото завръщане в родината му не е прекъснало нито за миг развитието му. Заради неговите страхотни способности той се налага с лекота в почти всички юношески формации на ФК Токио и може вече да вписва в професионалния тим. Плеймейкърът обаче още действа все още в отбора до 23 година, който играе в японската Джей 3 Лига. Там той постигна и невероятния си гол след солова акция, направил го най-младият голмайстор в първите три най-високи нива на японския футбол. Затова и радостта му беше наистина голяма.

„Аз съм щастлив, това е невероятно. Надявам, че ще мога да помагам на тима и за в бъдеще”, казва играещият силно с левия крак талант, който естествено винаги е заговарян от журналистите за сравненията с Меси. „Не искам това сега все още. Надявам се, че ще бъда сравняван с него по-късно”, допълва Кубо.

Не трае дълго време и следва дебютът му за мъжкия тим на ФК Токио. На 3 май 2017 година той влиза в игра срещу Сапоро в мач за Купата на Япония и всички искат да са част от спектакъла. Заедно с онези 20 000 зрители на стадиона безброй медийни представители съобщават за историческия момент и първия професионален мач на таланта. Еуфорията в родината на вундеркинда отдавна е голяма. Един 15-годишен също не остава невпечатлен. „Когато пристигнах на стадиона, чух множеството фенове и бях малко нервен. Когато обаче стоях на терена, не можех да си позволя да бъда нервен. Исках само да изпълня работата си. След моето номиниране за състава бях готов да бъда навсякъде, където имат нужда от мен. Имах само страх да не загубя концентрация от песните на феновете. Чувствах се обаче добре”, споделя младият футболист. И всички върви глатко. ФК Токио печели с 1:0, а накрая вундеркиндът е на върха на щастието. „След днешния мач забелязах колко силна е конкуренцията в Джей Лигата. В крайна сметка обаче направих само моята първа крачка. Ако трябва да направя сравнение с Джей 3 Лигата, тук се играе повече футбол с едно докосване”, коментира Кубо първия си мач за мъжкия тим.

Футбол с едно докосване. Всъщност това е един от запазените знаци на Барселона. А мечтата за кариера при каталунския гигант все още не е отшумяла. През 2015 година ФИФА обяви, че Кубо може да се завърне в Барселона най-рано на 18-годишна възраст. Един сценарий, който може да стане по-реален, отколкото се е предполагало. Както се казва, ръководителите трябва да имат постоянен контакт със семейството на Кубо. Те имат възможност да привлекат отново потенциалния заместник на Меси.

Би било небрежно да не се проследи развитието на младото момче. Английските топ клубове Арсенал и Манчестър Сити също бяха заинтересовани от привличането му, откакто стана ясно, че Кубо няма право да остане по-дълго в Япония. Той обаче се завърна в Испания, а следващата голяма сцена пред него е настоящото световно първенство до 20 години в Южна Корея. 15-годишният младок е състава на Япония до 20 години. Той е най-младият футболист на турнири и още в първия мач имаше сериозен принос за успеха на „самураите” с 2:1 срещу ЮАР, асистирайки майсторски за победния гол на Ритсу Доан. В момента за Кубо няма граници, а с гола като онзи през април в Осака той се приближава до надеждите, че неговият талант ще му помогне за кариера като тази на Лионел Меси.

Даниел Нутц, Goal. com/ de
Превод от немски: Георги Георгиев/БЛИЦ СПОРТ