ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Манчестър Юнайтед приема Челси тази вечер в мач от 2 кръг на Висшата лига. Това е най-ранният сблъсък между претенденти за титлата в Топ първенствата на Европа. Срещата предизвиква допълнителен интерес с факта, че начело на „сините“ през това лято се завърна Жозе Моуриньо. Легендарният мениджър на „червените дяволи“ Сър Алекс Фъргюсън пък се пенсионира и беше заменен от Дейвид Мойс.
 
Португалецът имаше специални отношения със Сър Алекс Фъргюсън и винаги му подаряваше по бутилка хубаво вино при техните срещи. Моуриньо няма подобни връзки с Мойс, въпреки че от известно време двамата водят спор заради желанието на мениджъра на Челси да привлече в състава си Уейн Рууни, който пък се превърна в резерва на „червените дяволи“. Въпреки това Специалния продължава да твърди, че Манчестър Юнайтед е любимият му съперник.
 
„Губил съм от тях, побеждавал съм ги, завършвали сме наравно. Отстранявал съм ги от Шампионската лига, те са ме елиминирали. Всичко, което е възможно да се случи във футбола, аз съм го преживял срещу Манчестър Юнайтед. Може би победите ми в тези мачове са повече от загубите, възможно е. Винаги съм го казвал и продължавам да го твърдя, че мачовете с „червените дяволи“ ми носят удоволствие. Много обичам да съм срещу този съперник. Харесвам стадиона, харесвам опонента. Обичам трудните мачове, много ги обичам“, заяви Моуриньо в навечерието на дербито.
 
Челси ще бъде без Давид Луис на „Олд Трафорд“, тъй като бразилецът има проблем с колянно сухожилие. Очаква се Ромелу Лукаку да получи титулярно място за сметка на Фернандо Торес и Демба Ба. Въпреки това нападателят, който със сигурност ще привлече най-голямото внимание тази вечер е Уейн Рууни. Това е най-вече заради интереса на „сините“ към английския национал. Именно заради това Дейвид Мойс обмисля да пусне Рууни като титуляр. Шотландският мениджър на „червените дяволи“ няма да може да използва Рафаел (контузия на коляното), Нани (разтежение), Ашли Йънг (глезен) и Хавиер Ернандес (коляно).
 
ИГРАЧИ ПОД ЛУПА
Робин ван Перси (Манчестър Юнайтед): Докато мнозина ще се занимават с Уейн Рууни и неговата физическа форма, в Челси добре знаят, че не бива да изпускат от очи Ван Перси дори и за секунда. Още през миналия сезон холандецът се превърна в основната причина Рууни да загуби титулярното си място. Освен това Робин ван Перси е доказан боец за дерби мачовете.
 
Еден Азар (Челси): Белгийският офанзивен халф пристигна в Челси като голям талант и започна да играе като един от най-добрите футболисти в света. В родината му твърдят, че може дори да се мери с Лионел Меси. Азар е безспорно е класен футболист, но все още му липсва постоянство. Освен това трябва да започне да поема повече отговорност в големите мачове. Няма съмнение обаче, че е способен да създаде доста проблеми на Манчестър Юнайтед.
 
юнайтед_1.jpgМанчестър Юнайтед – Челсичелси_1.jpg
 
Днес от 22:00 часа по Нова ТВ
Манчестър, „Олд Трафорд“
Съдия: Мартин Аткинсън
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Манчестър Юнайтед: Давид де Хеа, Фил Джоунс, Неманя Видич, Рио Фърдинанд, Патрис Евра, Том Клевърли, Майкъл Карик, Антонио Валенсия, Уейн Рууни, Райън Гигс, Робин ван Перси
Контузени: Рафаел, Нани, Ашли Йънг, Хавиер Ернандес, Дарън Флетчър
Наказани: няма
 
Челси: Петър Чех, Бранислав Иванович, Тим Кейхил, Джон Тери, Ашли Коул, Рамирес, Франк Лампард, Еден Азар, Оскар, Хуан Мата, Ромелу Лукаку
Контузени: Давид Луис, Томаш Калас
Наказани: няма
 
Баланс: 142 мача, 59 победи за Манчестър Юнайтед, 42 равенства, 41 победи за Челси
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Робин ван Перси вкара девет гола в последните си осем мача във Висшата лига.
* Челси може да стане първия отбор, който е спечелил два мача от Висшата лига на „Олд Трафорд“ през тази календарна година.
* Манчестър Юнайтед има 14 загуби от Челси във Висшата лига, повече отколкото срещу всеки друг тим.
* „Червените дяволи“ са спечелили само 31% от мачовете си срещу „сините“ във Висшата лига. Това е най-ниският им коефициент срещу който и да е съперник в първенството.
* През миналия сезон двата тима изиграха пет мача във всички турнири, а Челси записа три победи и една загуба.
* Хавиер Ернандес вкара шест гола в деветте си мача срещу „сините“ във всички турнири.
* Жозе Моуриньо е загубил само две от седемте си гостувания на „Олд Трафорд“ (3 победи, 2 равенства).
* Уейн Рууни направи две асистенции срещу Суонзи, след като се появи в игра като резерва. През миналия сезон това сториха само двама играчи – Оскар (Челси) и Хоуп Акпан (Рединг).
* Победа за Челси в дербито ще означава, че „сините“ са спечелили първите си три мача от началото на първенството за четвърти път в последните пет сезона.
* Хуан Мата вкара гол във всеки от последните три мача между Челси и Манчестър Юнайтед за първенство.