Участието на двукратния световен шампион Уругвай на Мондиал 2014 в Бразилия е под въпрос, след като цялото ръководство на футболната асоциация подаде оставки, алармират всички световни агенции и медии.

Според уругвайския вестник „Ел Обсервадор”, ФИФА може да отнеме мястото на Уругвай на световното първенство в Бразилия заради намесата на държавата във футбола.

„Ройтерс” също алармира още вчера, че оставките на цялото ръководство на местната централа може да доведе до сериозни санкции от страна на ФИФА.

Правителството на южноамериканската страна взе решение да бъде премахната полицейската охрана от мачовете в местното първенство, в резултат на което насилието между футболните хулигани и фенове на клубовете е на път да се разрасне.

"Добре отразените събития, които се случиха в последно време, показват нуждата от намеса в управлението на футбола", заяви президентът на Уругвайската футболна асоциация Себастиан Бауса в писмото си, с което подава оставка заедно с целия Изпълком на централата.

Миналата сряда се стигна до тежки сблъсъци между фенове на Насионал (Монтевидео) и аржентинския Нюелс Олд Бойс по време на мач от Копа Либертадорес. При сблъсъците бяха ранени 40 полицаи.

„ФИФА не е информирана официално за ситуацията във връзка с Уругвайската футболна асоциация, затова няма да коментираме”, сподели говорител на Световната футболна централа пред АФП.

"Напълно нясно съм с нещата. Засега няма новини от ФИФА. Когато има намеса от правителството, ФИФА спира правата на съответната асоциация. Аз нямам доказателства, че правителството е изиграло някаква роля за оставката на Бауса”, заяви пък президентът на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) Еугенио Фгуередо, който е уругваец.