ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Английската Висша лига е считана за едно от най-интересните първенства в световния футбол, а сезон 2013/14 се очертава да бъде обещаващ. Въпреки че битката за титлата може да не се води до последния кръг, както беше през сезон 2011/12, първенството изглежда ще бъде доста оспорвано.
 
Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Челси изглеждат претенденти за титлата, въпреки че при тях имаше треньорски смени. На “Олд Трафорд” настъпи край на ерата на Сър Алекс Фъргюсън, който беше наследен от Дейвид Мойс. Мануел Пелегрини застана начело на “гражданите”, а Жозе Моуриньо се завърна на “Стамфорд Бридж”.
 
Заедно с Арсенал това със сигурност са отборите, които най-вероятно ще завършат в Топ 4 на класирането. Очертава се сериозна битка за местата в Лига Европа, както и ожесточена борба за оцеляване.
 
Освен Димитър Бербатов в английския шампионат през този сезон ще има ново българско присъствие. Националът Александър Тонев премина от Лех (Познан) в Астън Вила и става вторият наш сънародник, който облича екипа на "виланите" след Стилиян Петров.
 
aresenal.jpg
АРСЕНАЛ
Мениджър: Арсен Венгер
Това лято беше като дежа-вю за феновете на Арсенал. Имаше много обещания за сериозни подкрепления, последвани от редица слухове. Имаше някаква офанзива за привличането на Луис Суарес, но тя до момента няма никакъв резултат. "Артилеристите" ще стартират сезона с почти същия състав, който използваха през миналото първенство. Мястото на тима в Топ 4 изглежда сигурно, тъй като очакваната продажба на Гарет Бейл ще отслаби значително основния съперник за позицията - Тотнъм. Ако Джак Уилшър е здрав и съставът покаже обиграност, "артилеристите" може дори да се включат в борбата за титлата, но трудно ще имат успех на този фронт.
 
Ключови нови: Яя Саного (Оксер)
Ключови напуснали: Жервиньо (Рома), Андрей Аршавин (Зенит), Андре Сантос (Фламенго), Денилсон (Сао Пауло), Франсес Коклен (Фрайбург, наем), Йоан Джуру (Хамбургер, наем), Вито Маноне (Съндърланд)
 
villa.jpg
АСТЪН ВИЛА
Мениджър: Пол Ламбърт
Миналият сезон беше доста противоречив за феновете на тима, но вярата на клубната управа в мениджъра Пол Ламбърт беше възнаградена със силно представяне в края. Изпадането от Висшата лига беше избегнато, а в играта на тима имаше обещание за по-силни изяви през новия шампионат. Отборът е млад, но вече има опит. Бяха привлечени талантливи млади играчи, сред които и Александър Тонев. Очаква се Кристиан Бентеке да бъде сред основните реализатори на Висшата лига. Съставът на Пол Ламбърт има потенциал за класиране в средата на таблицата.
 
Ключови нови: Александър Тонев (Лех Познан), Жорес Окоре (Нордселанд), Антонио Луна (Севиля), Леандро Бакуна (Грьонинген), Никлас Хелениус (Олборг)
Ключови напуснали: Ричард Дън (КПР), Жан Макун (Рен), Дарън Бент (Фулъм, наем)
 
everton.jpg
ЕВЕРТЪН
Мениджър: Роберто Мартинес (нов)
Клубът приключи с ерата на Дейвид Мойс. Роберто Мартинес обаче е добър вариант за наследник на шотландеца, а освен това може да гарантира, че "карамелите" няма да променят стила си и организационните принципи. Привличането на Аруна Коне ще свали част от напрежението върху Никица Йелавич, докато се очаква силно представяне на Кевин Мираляс. Партньорството в средата на защитата между Фил Джагиелка и Силвен Дистен е достатъчно стабилно, за да осигури на Евертън място в горната половина на класирането. Това обаче няма да е достатъчно, за да гарантира място в Зона Европа.
 
Ключови нови: Аруна Коне (Уигън), Антолин Алкарас (Уигън), Жерар Деулофеу (Барселона, наем), Жоел Роблес (Атлетико Мадрид)
Ключови напуснали: Томас Хицълспергер (освободен), Ян Муха (Криля советов)
 
card.jpgКАРДИФ
Мениджър: Малки Маккей
Оцеляването сигурно ще бъде единствената цел на Кардиф през първия му сезон в елита от 1962 г. насам. Мениджърът Малки Маккей е изградил здрав и организиран отбор, който води борба до край. Ако някой от новаците във Висшата лига има силите да остане във Висшата лига, това е Кардиф. През миналия сезон заедно със силното представяне в Чемпиъншип основна тема за феновете беше смяната на емблемата, цветовете и прякора на тима. Привържениците побесняха заради промяната от "сините птици" на "червените дракони", но участието във Висшата лига може да тушира това недоволство.
 
Ключови нови: Стивън Коукър (Тотнъм), Андреас Корнелиус (ФК Копенхаген), Джон Брейфорд (Дарби Каунти), Гари Медел (Севиля)
Ключови напуснали: Хейдар Хелгусон (освободен), Стивън Макфейл (освободен)
 
crys.jpgКРИСТЪЛ ПАЛАС
Мениджър: Йън Холоуей
Йън Холоуей се завръща във Висшата лига, но ще има трудната задача да задържи тима си в елита. Кристъл Палас спечели плейофа за класиране в Премиършип, но според специалистите отборът ще има трудности с отбелязването на голове срещу защитите на елитните тимове. Освен това под съмнение е способността на отбора да не допуска попадения. Прогнозира се бързо завръщане на Кристъл Палас в Чемпиъншип.
 
Ключови нови: Стивън Доби (Брайтън), Хосе Кампаня (Севиля), Дуайт Гейл (Питърбро), Джером Томас (Уест Бромич), Елиот Гранден (Блекпул)
Ключови напуснали: Алекс Мороу (Блекбърн), Андре Мориц (Болтън)
 
liverpool.jpg
ЛИВЪРПУЛ
Мениджър: Брендън Роджърс
Нападателят на тима Луис Суарес беше едно от най-често обсъжданите имена на пазара през това лято. Офертата на Арсенал беше отхвърлена, но все още не може да се твърди със сигурност, че мениджърът Брендън Роджърс може на 100% да разчита на уругваеца през сезона. Без Суарес на "червените" ще е трудно да спечелят същия брой точки, както през миналия сезон, въпреки че Фелипе Коутиньо може да се окаже една от звездите на първенството. Новите попълнения пък дават много повече опции на Роджърс при съставянето на отбора.
 
Ключови нови: Коло Туре (Манчестър Сити), Симон Миньоле (Съндърланд), Луис Алберто (Севиля), Яго Аспас (Селта)
Ключови напуснали: Джонджо Шелви (Суонзи), Пепе Рейна (Наполи, наем), Сусо (Алмерия, наем), Джей Спиъринг (Болтън), Стюърт Даунинг (Уест Хям), Анди Керъл (Уест Хям)
 
man_city.jpg
МАНЧЕСТЪР СИТИ
Мениджър: Мануел Пелегрини (нов)
Клубът набързо накупи новите си попълнения и това даде време за сработване на отбора, докато другите отбори все още водят трансферни битки. Новият мениджър Мануел Пелегрини поне на хартия разполага с най-силния отбор във Висшата лига, след като бяха привлечени четири класни попълнения. Очертава се сериозна борба за титулярно място в атаката. "Гражданите" изглеждат сериозен претендент за титлата, но най-вероятно няма да се преборят за шампионския трофей.
 
Ключови нови: Фернандиньо (Шахтьор Донецк), Хесус Навас (Севиля), Алваро Негредо (Севиля), Стеван Йоветич (Фиорентина)
Ключови напуснали: Карлос Тевес (Ювентус), Коло Туре (Ливърпул), Майкон (Рома), Уейн Бридж (Рединг), Роке Санта Крус (Малага)
 
man_united.jpg
МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД
Мениджър: Дейвид Мойс (нов)
Ерата на Дейвид Мойс на "Олд Трафорд" започна трудно. Клубът направи тежко предсезонно турне в Азия, а работата на трансферния пазар беше нищожна. Създаде се напрежение около евентуален трансфер на Уейн Рууни. Напускане на английския национал ще увеличи напрежението върху Робин ван Перси. Погледнато отстрани Мойс има дълбочина в състава, но според специалистите той не разполага с много опции, с които да промени представянето на отбора в течение на мач, ако се наложи. Очаква се "червените дяволи" да отстъпят малко на Челси и Манчестър Сити в битката за титлата, особено предвид тежките мачове в първите шест кръга.
 
Ключов нов: Гийермо Варела (Пенярол)
Ключови напуснали: няма
 
norwich.jpg
НОРИЧ
Мениджър: Крис Хютън
Клубът през това лято тихо подсили състава си, особено в предни позиции. През този сезон реализирането на голове не би трябвало да е проблем за "канарчетата" с привличането на Гари Хупър и Рики ван Волфсфинкел. Ако защитата на тима се справи и бъде избегнат срива в играта от средата на миналия сезон, Норич не би трябвало да се притеснява за мястото си в елита.
 
Ключови нови: Гари Хупър (Селтик), Рики ван Волфсвинкел (Спортинг Лисабон), Хавиер Гаридо (Лацио), Мартин Олсон (Блекбърн), Карло Неш (Сток Сити), Лирой Фер (Твенте)
Ключови напуснали: Саймиън Джексън (Айнтрахт Брауншвайг), Грант Холт (Уигън), Лион Барнет (Уигън), Джеймс Воън (Хъдърсфилд), Андрю Сърман (Борнемут, наем)
 
newcastle.jpg
НЮКАСЪЛ
Мениджър: Алан Пардю
Този сезон се очертава важен за Нюкасъл, но повечето въпросителни са относно сработването на мениджъра Алан Пардю и новия спортен директор Джо Киниър. Пардю не успя да подсили значително отбора си и сега трябва да стиска палци Йоан Кабай и Хатем бен Арфа да не получат сериозни контузии. В същото положение е и ситуацията с Папис Демба Сисе. Въпреки че "свраките" имат амбиции да се борят за място в Зона Европа, тимът едва ли ще успее да прескочи средата на таблицата.
 
Ключови нови: Оливие Кемен (Метц), Лоик Реми (КПР, наем)
Ключови напуснали: Дани Симпсън (КПР), Джеймс Пърч (Уигън), Стив Харпър (Хъл Сити)
 
soton.jpg
САУТХЕМПТЪН
Мениджър: Маурисио Почетино
След първоначалното недоволство на феновете около смяната на Найджъл Адкинс с Маурисио Почетино, тимът надигна глава и затрудни грандовете на своя стадион. Мениджърът на "светците" използва разумно парите за трансфери и привлече доказани таланти, което пък повиши очакванията за новия сезон. Основната тежест за реализиране на голове отново ще бъде върху Рики Ламбърт, но се очаква сериозно подобрение на играта в защита. Място в евротурнирите изглежда непостижимо, но позиция в първата половина е по силите на отбора.
 
Ключови нови: Виктор Ванияма (Селтик), Деян Ловрен (Олимпик Лион)
Ключови напуснали: Ричард Чаплоу (Милуол), Фрейзър Ричардсън (Мидълзбро), Стив де Ридер (освободен), Вегард Форен (Молде)
 
stok.jpg
СТОК СИТИ
Мениджър: Марк Хюз (нов)
Новият мениджър Марк Хюз има да се доказва след злополучния си престой в КПР. Ерата за "грънчарите" след Тони Пюлис със сигурност ще започне с промяна в стила на игра, но и с много проблеми заради липсата на сериозна активност на трансферния пазар. Заради добрите класирания от предишните сезони, сега има подобни очаквания към тима. Един слаб старт на шампионата обаче може да пречупи Сток Сити и отборът да се окаже замесен в сериозна борба за оцеляване във Висшата лига.
 
Ключови нови: Ерик Питерс (ПСВ Айндховен), Марк Муниеса (Барселона)
Ключови напуснали: Матю Ъпсън (Брайтън), Дийн Уайтхед (Мидълзбро), Рори Делап (Бъртън), Карло Неш (Норич)
 
swansea.jpg
СУОНЗИ
Мениджър: Михаел Лаудруп
Очакванията към "лебедите" са високи след силния първи сезон под ръководството на Михаел Лаудруп. Датчанинът направи някои впечатляващи трансфери през това лято, а нито един ключов играч не напусна. Суонзи има сили за място дори в Топ 6 на класирането, но всичко зависи от съчетаването на играта на няколко фронта, включително и Лига Европа, където тимът се класира след триумфа си в Купата на Лигата.
 
Ключови нови: Вилфрид Бони (Витес), Жорди Амат (Еспаньол), Джонатан де Гусман (Виляреал, наем), Хосе Каняс (Бетис), Алехандро Посуело (Бетис), Джонджо Шелви (Ливърпул), Алекс Гогич (Олимпиакос)
Ключови напуснали: Марк Гауър (Чарлтън), Кеми Агустин (Брайтън)
 
sunderland.jpg
СЪНДЪРЛАНД
Мениджър: Паоло ди Канио
Ди Канио беше непредсказуем играч, а това му качество остава характерно и за мениджърската му кариера. Твърдият му нрав може да вдъхнови някои играчи, но и да обезкуражи други. Стивън Флетчър ще носи тежестта в атака, докато Ди Канио трябва да стиска палци за стабилна игра в защита на Джон О'Шей и Уес Браун. От новото попълнение Емануеле Джакерини се очакват силни игри в средата на терена. "Черните котки" вероятно ще имат труден сезон, но не би трябвало да имат трудностти с оставането в елита.
 
Ключови нови: Модибо Диаките (Лацио), Емануеле Джакерини (Ювентус), Кабрал (Базел), Вито Маноне (Арсенал), Джоузи Алтидор (АЗ Алкмаар)
Ключови напуснали: Тайтъс Брамбъл (освободен), Симон Миньоле (Ливърпул), Ахмед Елмохамади (Хъл Сити), Дани Греъм (Хъл Сити, наем), Матю Килгалон (Блекбърн)
 
tottenham.jpgТОТНЪМ
Мениджър: Андре Вияш-Боаш
Единствената друга лятна трансферна сага, която може да съперничи с тези на Луис Суарес и Уейн Рууни, е тази с Гарет Бейл и интереса на Реал (Мадрид). Уелсецът най-вероятно ще замине за Примера дивисион, което принуди Андре Вияш-Боаш да се активизира на пазара. Новите попълнения на Тотнъм изглеждат готови веднага да окажат положително влияние върху играта на тима и да задържат "шпорите" в битката за Топ 4. Ако трансферът на Гарет Бейл бъде осъществен бързо, Вияш-Боаш ще има още малко време и доста финанси за няколко нови играчи.
 
Ключови нови: Роберто Солдадо (Валенсия), Паулиньо (Коринтианс), Насер Шадли (Твенте)
Ключови напуснали: Клинт Демпси (Сиатъл Саундърс), Стивън Коукър (Кардиф), Уилям Галас (освободен), Дейвид Бентли (освободен), Джон Босток (осводобен)
 
wba.jpgУЕСТ БРОМИЧ
Мениджър: Стив Кларк
Тимът се представи доста силно в първия си сезон под ръководството на Стив Кларк, но сега ще трябва да се справя без нападателя Ромелу Лукаку, който се завърна в Челси. "Дроздовете" поработиха на трансферния пазар и заложиха на ветерана Никола Анелка. Със сигурност Уест Бромич ще бъде сериозно препятствие за грандовете на собствения си стадион. Отборът може да няма достатъчно дълбочина в състава за преследване на сериозни цели, но със сигурност може да води борба за място в средата на класирането.
 
Ключови нови: Горан Попов (Динамо Киев), Диего Лугано (ПСЖ), Никола Анелка (св. трансфер)
Ключови напуснали: Гонсало Хара (Нотингам), Джером Томас (Кристъл Палас), Марк-Антоан Фортюн (Уигън)
 
west_ham.jpg
УЕСТ ХЯМ
Мениджър: Сам Алардайс
Отборът на Сам Алардайс изглежда постоянен в изявите си и много е вероятно да повтори класирането си от миналия сезон (10-о място). Привличането за постоянно на Анди Керъл дава стабилност в предни позиции, а "чуковете" не загубиха ключови играчи през лятото. Място в средата на таблицата вероятно е лесно постижимо, но участие в битката за Зона Европа е по силите на Уест Хям.
 
Ключови нови: Анди Керъл (Ливърпул), Разван Рац (Шахтьор Донецк), Адриан (Бетис), Дани Уайтхед (Стокпорт), Стюърт Даунинг (Ливърпул)
Ключови напуснали: Карлтън Коул (освободен), Гари О'Нийл (освободен), Робърт Хол (Болтън)
 
fulham.jpgФУЛЪМ
Мениджър: Мартин Йол
Ситуацията за тима не изглежда много обещаваща. В клуба не бяха взети скъпи нови попълнения, въпреки че имаше смяна на собствеността. Димитър Бербатов отново ще бъде барометър на играта на "котиджърс", но много надежди са възложени на по-младите му съотборници. Клубът може би няма да повтори 12-ото си място от миналия сезон, но не би трябвало да има проблеми със запазването на позицията си във Висшата лига.
 
Ключови нови: Маартен Стекеленбург (Рома), Дерек Боатенг (Днепър), Фернандо Аморебиета (Атлетик Билбао), Адел Таарабт (КПР, наем), Дарън Бент (Астън Вила, наем)
Ключови напуснали: Марк Шварцер (Челси), Крис Беърд (освободен), Саймън Дейвис (освободен), Младен Петрич (освободен), Махамаду Диара (освободен)
 
hull.jpgХЪЛ СИТИ
Мениджър: Стив Брус
Завръщането във Висшата лига донесе много радост на феновете, но и породи много очаквания. Стив Брус подсили сериозно тима си през това лято, като привлече опитни и качествени играчи. "Тигрите" обаче все още изглеждат твърде ограничен отбор за елита, а тимът има проблем с отбелязването на голове. Това пък ще затрудни спечелването на считаните за достатъчни за оцеляване в елита 40 точки.
 
Ключови нови: Мейнор Фигероа (Уигън), Алан Макгрегър (Бешикташ), Дани Греъм (Съндърланд, наем), Джордж Бойд (Питърбро), Ахмед Елмохамади (Съндъпланд), Къртис Дейвис (Бирмингам), Том Хъдълстоун (Тотнъм), Джак Ливърмор (Тотнъм, наем)
Ключови напуснали: Сей Олофинджана (освободен), Дани Ийст (Портсмут), Сони Брадли (Портсмут), Кори Еванс (Блекбърн)
 
chelsea.jpg
ЧЕЛСИ
Мениджър: Жозе Моуриньо (нов)
Специалния се завърна, което гарантира драматични моменти около мачовете на тима и сериозна борба на Челси за шампионската титла. Много неща се промениха в отбора, след като Жозе Моуриньо напусна "Стамфорд Бридж" през 2007 г., но португалецът със сигурност се радва на завръщането си в клуба. Той разполага с прекрасна халфова линия Хуан Мата - Еден Азар - Оскар, а дори може да успее в опита си да привлече Уейн Рууни за лидер на атаката. Двата основни съперника на "сините" за титлата - Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити, ще трябва да свикват с новите си мениджъри, а това дава предимство на лондонския тим и го прави фаворит за трофея.
 
Ключови нови: Андре Шюрле (Байер Леверкузен), Марио ван Гинкел (Витес), Марк Шварцер (Фулъм)
Ключови напуснали: Йоси Бенаюн (освободен), Пауло Ферейра (освободен), Флоран Малуда (Трабзонспор), Ориол Ромеу (Валенсия, наем), Тибо Куртоа (Атлетико Мадрид, наем), Рос Търнбул (освободен)

ПРОГРАМА, КЛАСИРАНЕ И СТАТИСТИКА ОТ ПРЕДИШНИТЕ СЕЗОНИ - ТУК