Световната футболна централа ФИФА реагира на днешната акция, при която в Швейцария бяха арестувани шестима високопоставени членове на организацията. Шефът на пресслужбата на ФИФА Валтер де Грегорио даде пресконференция, на която обяви, че към президента на централата Сеп Блатер и към генералния секретар Жером Валке не са замесени в разследването.
 
„Световните първенства през 2018 и 2022 г. ще се проведат в Русия и Катар. Ние сами инициирахме разследването по избора на домакини на тези турнири. Кооперираме си с швейцарските власти. Не е имало обиск. Хората дойдоха, зададоха въпроси и ние отговорихме. В този случай ФИФА страда. Президентът Блатер и генералният секретар Жером Валке не са замесени и разследвани по нито един от двата случая“, заяви де Грегорио.
 
„Не мога да потвърдя имената и броя на арестуваните. От прокуратурата обявиха, че присъствието на тези членове в Швейцария за конгреса на ФИФА е било голямо удобство за тях, тъй като иначе е трябвало да правят акция в няколко държави. Вероятно в следващите дни ще можем да разкрием повече подробности относно цялата акция.“
 
„Може да не ми вярвате, но този случай е добър за ФИФА. Случващото се не е хубаво за имиджа и репутацията на нашата организация, но акцията е добра за нас, тъй като ще можем да изчистим ФИФА. Моментът може би не е подходящ, тъй като имаме други грижи около конгреса и предстоящите избори. Докато не получим всички документи по разследването не можем да коментираме, тъй като ще трябва да отговаряме на спекулации.“
 
„Аз лично не знам да има идея за отлагане на изборите и конгреса. Според мен той ще се проведе по план, въпреки че трябва да се съобразим със случилото се днес. Вие вероятно знаете повече от мен за плановете на г-н Блатер, щом твърдите, че той лобира за отлагане на изборите за президент на ФИФА,“ коментира шефът на пресслужбата на ФИФА, който застана сам пред медиите.