Шефовете на най-големите клубове в Европа се чакат в България в края на следващия месец. Бордът на Асоциацията на европейските клубове ще заседава в Грандхотел "София" на 27 март, ден преди там да седнат членовете на Изпълкома на УЕФА начело с Мишел Платини, пише "Труд".
 
Асоциацията на европейските клубове е наследник на групата G-14 (обединяваща най-силните отбори на континента). В нея членуват 207 тима, включително три български - "Левски", ЦСКА и "Литекс".
 
Бордът е съставен от 14 футболни босове, а негов президент е легендарният Карл-Хайнц Румениге. Германецът е двукратен носител на "Златната топка", игра два световни финала (1982 и 1986 г.), спечели европейското през 1980 г. и КЕШ с "Байерн (Мюнхен)" (1975 и 1976 г.).
 
В борда на Асоциацията не се откроява друг толкова успял футболист, но гъмжи от шефове на велики клубове. Сред тях са Флорентино Перес (Реал Мадрид) и Сандро Росел (Барселона). Компания ще им прави Андреа Аниели, президент на Ювентус, наследник на могъщата фамилия Анели, която освен клуба с най-много титли в Италия притежава и автомобилната империя "Фиат". В София се чакат още Дейвид Гил (изпълнителен директор на Манчестър Юнайтед) и Умберто Гандини (първи вицепрезидент на Милан). Останалите членове на борда са представители на клубове като Лион, Порто, Олимпиакос и др.
 
Те ще обсъжда различни проблеми като липсата на достатъчно свободни дати в календара на европейските клубове и конфликтите с освобождаването на играчите за националните отбори. Решенията на Асоциацията ще бъдат представени на Изпълкома на УЕФА на следващия ден.