Жоан Лапорта дойде в България заради Христо Стоичков, с когото са големи приятели. През 2016-а новоизбраният президент на "Барселона" гостува на Камата по случай юбилейния му мач. А през 2006-а заедно откриха фенклуб на каталунците в София, когато отборът игра с "Левски" в Шампионската лига, пише „Труд“.

Лапорта оглавяваше "Барса" в периода 2003-2010 година. А сега обещанието му, че ще задържи Лионел Меси в отбора явно спечели доверието на феновете. Капитанът също гласува за новия шеф, под чието ръководство стана световна звезда в първата декада на новия век.

"Преди повече от 20 години Лео дебютира при нашите юноши - каза Лапорта, който спечели 58 на сто от вота. - Да видим, че най-добрият футболист в света дойде да гласува, е ясен знак. Лео обича "Барса". Най-добрият обича "Барса". Всички искаме той да остане. И това за мен е ясно."

Договорът на Меси изтича в края на сезона. Аржентинецът бе във война с бившия президент Бартомеу, който пък бе вкаран в затвора заради корупция в клуба. "Барса" има дългове на стойност 1,2 милиарда евро, с които новият шеф трябва да се оправя. Под ръководството на адвоката отборът спечели първите си две Шампионски лиги през новия век - 2006 и 2009 г.

Освен еуфорията около изборите на "Камп Ноу" се радваха и на мадридското дерби. Карим Бензема изравни за 1:1 в 88-ата минута срещу "Атлетико". Шансовете на "Барса" да гони върха се увеличиха, както и надеждата на "Реал" да защити титлата си.