Президентът на ФИФА Джани Инфантино изрази надежда, че видео повторенията ще влязат в помощ на съдиите още по време на Мондиал 2018 в Русия. Босът на световния футбол говори пред медиите след днешното заседание на Изпълкома.

„Видео повторенията няма да решат всичките проблеми на съдийството, но ще помогнат за избягването на сериозни грешки. Съдията пред монитора ще има известен период, в който да даде съвет на главния арбитър, ако такъв му бъде поискан или ако самият той види фрапантна грешка“, призна Инфантино.

„Още веднъж ще повторя, че тази новост ще бъде решава само ситуации за гол, дузпа или червен картон. Само в такива моменти ще може да се прекъсва играта за видео повторение“, допълни президентът на ФИФА.

„За подобна възможност се говори от 50 години, а сега вървят тестове. Докато вървят пробите със сигурност ще има грешки, но сме обнадеждени от първите резултатите. Проби ще има по време на Световното клубно първенство в Япония през декември и на Купата на Конфедерациите в Русия догодина.

Искрено се надявам видео повторенията да бъдат официално използвани на Мондиал 2018. В момента съществува парадокс, че единственият човек, който не вижда грешката е самият съдия, но не защото не иска, а просто защото не му е позволено. Всички останали на стадиона, пред телевизорите, компютрите или смартфоните са наясно с допуснатия гаф“, призна шефът на световния футбол.

През март тази година беше одобрено двегодишно тестване на т.нар. видео асистент съдия, който да има достъп до повторенията и да помага на главния арбитър на съответния мач. Австралия, Бразилия, Германия, Италия и Холандия вече провеждат проби на системата за видео повторение.