Президентът на испанската футболна федерация Хавиер Тебас направи коментар относно мащабите и проблемите произхождащи от манипулирането на футболни срещи в съвременния футбол. Тебас коментира един от най-болезнените въпроси след конференцията Футболни лидери, провела се в английската Лондон.

Президентът на испанския футбол обяви, че ръководствата на футболните клубове в страната не се притесняват от този проблем, който е част „футболния организъм“. Въпреки това Тебас коментира, че сега засегнатите от този проблем били те футболисти, ръководители и други, „имат къде да отидат“. Шефът на испанския футбол заяви, че законодателните органи в страната вече работят по изменение на законите, който ще предвиждат и наказания със затвор.

Футболната лига на Испания работи и с букмейкърите, които следят и докладват за всякакви съмнителни събития по време на срещите от футболните първенства в страната.

„Манипулирането на футболни срещи е на практика организирана престъпност. От тази дейност се печелят повече пари отколкото от наркотрафик или търговия с оръжия. Причината за това е, че уреждането на мачове представлява минимален риск спрямо търгуването с наркотици или оръжия“, коментира Тебас.

„За да се манипулира един мач просто трябва да се подкупят няколко играчи, треньор или съдия, а всичко това представлява сериозен проблем“, допълва президентът на испанския футбол.