Броят на страните, подкрепящи връщането на руските клубове и национални отбори в международни състезания, се увеличава всеки месец. Това каза пред репортери президентът на Руския футболен съюз (РФС) Александър Дюков.

"Няма да назовавам конкретни събития, които могат да доведат до промени по отношение допускането на руските национални отбори. Прес есента се подновяват  футболните сезони на много континенти, така че футболните служители са активни по това време, като се провеждат много различни срещи и конференции.

Напълно възможно е все пак да бъдат взети решения, които да улеснят завръщането на нашите отбори в официалните турнири. Защо мисля така? Това е интуиция, която се основава на опит, и оценка за това какво се случва и как се променят мненията на различните футболни субекти. Според мен всеки месец се увеличава броят на страните, които ни подкрепят.

Как последните трансфери на руски играчи в чуждестранни клубове могат да повлияят на решението за завръщането? Това, разбира се, е фактор, който се взима под внимание, но все пак е второстепенен и няма да е решаващ. Въпреки че като цяло създава благоприятен фон. Но вече неведнъж съм казвал, че бих предпочел най-добрите руски футболисти да играят в руската лига", каза Дюков, цитиран от soccer.ru.

Шефът на руския футбол добави пред Матч ТВ, че има възможност "сборная" да играе на световното първенство през 2026 година.

"Има шанс да бъдем на Световното първенство през 2026 година. Ще видим. Времето ще покаже. Всеки месец се увеличава броят на страните, които ни подкрепят“, каза Дюков.

Следващото световно първенство ще се проведе от 11 юни до 19 юли 2026 г. в САЩ, Мексико и Канада.

Напомняме, че от февруари 2022 г. руските отбори не могат да участват в международни турнири. Руският национален тим пък играе само приятелски мачове. Тази година той победи Сърбия (4:0), Беларус (4:0) и Виетнам (3:0).