Финансова криза налегна китайските клубове само шест месеца, след като те развързаха кесиите и направиха редица рекордни трансфери, а освен това подписаха договори за рекордни заплати на много футболисти.

Оскар, Хълк, Рикардо Карвальо и Карлос Тевес са част от имената, които акостираха в Китай. Шест месеца по-късно се оказва, че клубовете не могат да плащат заплатите им и има големи забавяния. За пример: Тевес получава 615 000 паунда на седмица.

В момента 13 от 16-те клуба в китайската Суперлига имат големи забавяния на заплатите и са пред заплахата да бъдат извадени от участие в първенството за следващия сезон. Единствено Янбиан Фуде, Хенан Джание и Гуежу Хенгфенг нямат неизпълнени финансови задължения.

Забавянето на плащанията в клубовете принуди намесата на китайското правителство. Клубовете бяха обвинени в „тежкото явление – изгаряне на пари“ за чужденци, вместо инвестиция в собствени кадри. Генералната администрация на спорта в Китай изготви проект, който да ограничи разходите на отборите за закупуване на играчи, които се определят като неразумна инвестиция.

Отборите, които имат финансови задължения към играчите, трябва да изплатят всичко до 15 август, след което да предоставят документ за това във футболната асоциация на Китай, за да бъдат допуснати до участие в елита през следващия сезон.