Играчите на Барселона доминират в Отбора на 2009 г., определен от посетителите на официалната страница на УЕФА. Повече от 4 милиона гласа са отчетени от над 320 000 посетители, като в резултат на това в отбора попадат шест футболисти, които завършиха 2009 г. като футболисти на Барса. Това са Даниел Алвеш, Карлес Пуйол (избран за капитан на отбора), Андрес Иниеста, Шави Ернандес, Лионел Меси и Златан Ибрахимович.

Освен това за треньор на своеобразния отбор на годината е определен наставникът на каталунците Пеп Гуардиола. Испанската доминация се допълва от трима играчи, който в края на 2009 г. вече бяха част от Реал (Мадрид) – Икер Касияс, Кристано Роналдо и Кака. Единствено двама представители на Висшата лига – Патрис Евра и Джон Тери, разбиват доминацията на Примера дивисион./БЛИЦ

Отборът на 2009 г.: Икер Касияс (Реал Мадрид); Даниел Алвеш (Барселона), Джон Тери (Челси), Карлес Пуйол (Барселона), Патрис Евра (Манчестър Юнайтед); Кристиано Роналдо (Манчестър Юнайтед/Реал Мадрид), Шави Ернандес (Барселона), Кака (Милан/Реал Мадрид), Андрес Иниеста (Барселона); Лионел Меси (Барселона), Златан Ибрахимович (Интер/Барселона)
Треньор: Хосеп Гуардиола (Барселона)