Предстояща революция в правилата за трансферите в китайската Суперлига ще шокира всички клубове. Те ще трябва да плащат невероятните 100% данък за всички похарчени суми за трансфери, съобщава Goal.com.

Преди отварянето на трансферния прозорец в Китай клубовете са информирани за революционната промяна, според която трансферите над 6 милиона евро ще бъдат облагани със 100% данък.

„Клубовете, които привличат играчи с финансови разходи, ще трябва да плащат същата сума за програмата за развитие на китайския футбол. Това трябва да подпомогне тренирането на млади играчи и да повиши социалното значение на футбола както и активностите за благополучието на футбола”, обясняват от Китайския футболен съюз в свое изявление.

Новото правило трябва да влезе в сила от 19 юни тази година и ще засегне клубовете от първите две нива на китайския футбол. Това е първата мярка на Китайския футболен съюз срещу тенденцията за даването на все по-големи трансферни суми и заплати. Още преди началото на настоящия сезон бе наложен лимит от максимум петима чужденци на тим.

Правителството на Китай иска националният отбор да подобри класирането си в световната ранглиста на ФИФА, където заема 81-а позиция, с оглед на очакваната кандидатура за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 година.