Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

Шоуто Шампионска лига започва тази вечер! 32 отбора са на линия и очакват зрелището, което приковава милиони футболни фенове по света. В познатия формат най-силните тимове си дават среща в най-скъпия и комерсиален клубен европейски турнир. 8 групи с по 4 отбора стартират голямата надпревара. Дълго състезание, което завършва на 25 май 2013 година с финала на стадион “Уембли” в Лондон (двубоят е в този град заради 150-годишния юбилей на английската футболна асоциация). И тази година груповата фаза на турнира предлага дебютанти – Нордселанд (шампион на Дания), Монпелие (шампион на Франция) и Малага (Испания). Останалите 29 отбора са малко или много познати. Вече свикнахме с присъствието на БАТЕ Борисов (Беларус), Динамо Загреб (Хърватия), Олимпиакос, Андерлехт, Шахтьор, Лил и ЧФР Клуж, които не са част от най-силните европейски първенства, но с постоянство почти ежегодно участват в групите на Шампионската лига.

За да бъде изпълнено с доказателство, че това е най-комерсиалният клубен турнир, УЕФА увеличи приходите с още около 150 милиона евро. Европейската централа вече раздава като бонус на участниците общо 910,3 милиона евро. За съжаление и тази година България остава без отбор в същинската фаза на турнира. Лудогорец стана шампион, но отпадна още от първото препятствие – Динамо (Загреб) във Втория квалификационен кръг. Хърватите успяха да се класират в груповата фаза, като за това, както и всеки един от 32-та тима, прибира точно 8,6 милиона евро от УЕФА.

Победа в груповата фаза вече се оценява на 1 милион евро, равенството е наполовина – 500 хиляди евро. На елиминационната фаза бонусите се увеличават, победителят прибира 10,6 милиона, но това са само парите от УЕФА. Отделно идват приходите, които самият клуб успява да осигури – продажба на телевизионни права, билети, артикули и други.

Точно 111 мача ще бъдат изиграни в целия турнир през сезона. 96 са в груповата фаза, 8 осминафинала, 4 четвъртфинала, 2 полуфинала и финал.

Още днес с интерес се очаква срещата между Реал (Мадрид) и Манчестър Сити в група D. Другите два отбора са Аякс и Борусия (Дортмунд). “Белите” са в криза, Жозе Моуриньо призна, че не разполага с отбор, а в съблекалнята продължава разделението на португалци и испанци. Звездата Кристиано Роналдо няколко седмици поддържаше огъня, след като заяви, че не е щастлив и всички знаят защо. Милионерите от Сити участват за втора поредна година в групите на Шампионската лига. През миналия сезон “гражданите” не успяха да се класират за елиминациите, след като останаха на трето място в групата.

Настоящият европейски шампион Челси наглед има лесна задача в група с Ювентус, Шахтьор и дебютанта Нордселанд. Украинският отбор е способен на изненади, доказва го всеки сезон и спокойно може да изхвърли един от считаните за фаворити Юве и Челси. Всъщност, когато става въпрос за “Старата госпожа”, трябва да отбележим, че за първи път от 14 години Италия има само 2 отбора в груповата фаза на турнира – Ювентус и Милан. През сезон 1998/99 участват Юве и Интер.

В група “А” среща си дават богаташите от ПСЖ, които разполагат със звездата Златан Ибрахимович. Парижани обявиха високи цели и със сигурност ще бъдат един от фаворитите за нещо повече от присъствие в групите. Останалите три отбора заедно с ПСЖ са Динамо Киев, Порто и Динамо Загреб.

Кой и способен ли е някой да развали прокобата, тегнеща над Шампионската лига. До този момент, от началото на новия формат на турнира – сезон 1992/93, нито един отбор не е успявал да дублира трофея си. Барселона беше близо, след като спечели титлата през 2009-а, но година след това се провали и Интер грабна ценния приз. През 2011 година каталунците отново спечелиха Шампионската лига, но тази пролет отпаднаха от Челси, който след това триумфира с купата. И така историята продължава, нито един клуб не успява да спечели два пъти поред най-комерсиалния турнир.

Часове до старта. Часове до началото. БЛИЦ пожелава на своите читатели само приятни емоции пред телевизионните екрани/БЛИЦ

Парите от УЕФА в Шампионската лига:
Влизане в груповата фаза – 8,6 милиона евро
Победа в груповата фаза – 1 милион евро
Равенство в груповата фаза – 500 хиляди евро
Осминафинал – 3,5 милиона евро
Четвъртфинал – 3,9 милиона евро
Полуфинал – 4,9 милиона евро
Загубилият финала – 6,5 милиона евро
Победител – 10,5 милиона евро

ПРОСЛЕДЕТЕ НА ЖИВО В БЛИЦ РАЗВИТИЕТО НА МАЧОВЕТЕ
21:45 часа
: Динамо (Загреб) – Порто - ТУК

21:45 часа: ПСЖ – Динамо (Киев) - ТУК

21:45 часа:
Монпелие – Арсенал - ТУК

21:45 часа:
Олимпиакос – Шалке 04 - ТУК

21:45 часа:
Малага – Зенит - ТУК

21:45 часа:
Милан – Андерлехт - ТУК

21:45 часа:
Борусия (Дортмунд) – Аякс - ТУК

21:45 часа:
Реал (Мадрид) – Манчестър Сити - ТУК

ПЪЛНАТА ТВ ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ - ТУК!