Сезонът в Топ 5 на големите футболни първенства в Европа стартира днес с подновяването на шампионата на Франция. През миналия сезон Лига 1 беше оцветена в тъмно синьо и червено. ПСЖ и Златан Ибрахимович доминираха от началото до края на шампионата. Монако, подсилил се в края на януари с Димитър Бербатов, и Лил поддържаха интригата, но нямаха сили да преборят доминацията на парижани. Разликата между ПСЖ и останалите беше прекалено голяма. Тимът на Лоран Блан не само спечели титлата, но направи първия в историята на клуба дубъл – триумфирайки и в Купата на Лигата. Ибрахимович беше кралят на Лига 1. Той вкара 26 гола в първенството и общо 41 във всички турнири.
 
ПСЖ стана по-силен
 
Докато останалите клубове се разделиха с основни играчи (Монако с Хамес Родригес и Олимпик Марсилия с Матийо Валбуена), ПСЖ продължи да се подсилва. Наложеното наказание от УЕФА заради нарушаване на финансовия феърплей явно оказа нищожно влияние на клуба, който плати 50 милиона на Челси за Давид Луис. На „Парк де Пренс“ взеха и талантливия ляв бек Серж Ориер от Тулуза. Треньорът Блан искаше по-силен отбор и го получи. Очаква се нова столична доминация в Лига 1. Освен шампионската титла, приоритет на ПСЖ остава и пробив в Шампионската лига, което означава поне участие на полуфинал. Летните контроли показаха и промяна в тактиката на отбора. Формацията 4-3-3 от миналия сезон беше заменена от 4-4-1-1, като Ибрахимович играе зад Единсон Кавани. През миналия сезон уругваецът се оплакваше, че не е ефективен в присъствието на друг таран и Блан му обеща по-централна роля за новото първенство. Кавани игра пред Ибрахимович при победата с 2:0 над Гинган за Суперкупата на Франция и изглежда това подреждане пасва и на двете звезди в атака.
 
Мъгла в Монако
 
berbo.jpgПроблемът с напускането на основен играч не се състои в това да играеш без него, а да му намериш заместник. Хамес Родригес беше продаден на Реал (Мадрид), а в княжеството още не са му намерили заместник. Отборът продължава да се сработва под ръководството на новия треньор Леонардо Жардим. Радамел Фалкао се завърна в игра, но все още няма пълна яснота дали ще остане. Бербатов е на разположение да го замести, както успешно го направи през пролетта, след като колумбиецът получи тежка контузия. Проблемът на Монако е, че липсва креативност в играта. Въпреки получените около 80 милиона евро за Хамес Родригес и богатството на собственика Дмитрий Риболовлев, „монегаските“ не успяха да привлекат класни играчи, както го сториха преди година с трансферите на Хамес, Фалкао, Моутиньо и Кондогби. Правилата за финансовия феърплей също тежат на Монако. За момента „червено-белите“ не убеждават, че имат сили да се борят за титлата. Заради това се очаква доста напрегната работа на трансферния пазар до края на август. Все пак погледите са приковани най-вече към Бербо, който демонстрира отлична форма през лятната подготовка, отбелязвайки един от най-красивите голове във всички контроли. Въпросът е дали Бербатов и компания ще могат да се противопоставят на ПСЖ и Златан? 
 
Революцията на Биелса
 
Целият град вече го обича. Олимпик (Марсилия) още няма изигран официален мач, новият треньор Марсело Биелса дори не е имал пресконференция, а най-футболният град във Франция вече е очарован от Ел Локо (Лудия). Само за няколко контролни мача 59-годишният аржентински специалист върна усмивките по лицата на феновете. Всички го подкрепят. Той направи своеобразна революция след пристигането си в клуба в началото на лятото. Биелса промени всичко – на терена и извън него. След слабото представяне през миналия сезон (шесто място), в който клубът за първи път от 10 години остана извън евротурнирите, Олимпик (Марсилия) се нуждаеше от ново начало. Вместо това се сдоби с цялостна промяна. За момента промяната на Биелса има ефект, но само резултатите на терена ще покажат дали всичко това си е струвало. Ако трябва да прогнозираме, май не само Монако и Бербо, но и Марсилия ще хвърли ръкавицата на предизвикателството в полето на видимия фаворит от ПСЖ.
 
Новите попълнения
 
luis.jpgПреди началото на Мондиал 2014 ПСЖ направи от Давид Луис най-скъпия защитник в историята, като брои за него 50 милиона на Челси. Психиката на бразилеца обаче изглеждаше срината след трагичните за „селесао“ последни два мача на световното първенство, загубени от Германия (1:7) и Холандия (0:3). Давид Луис вече тренира с новите си съотборници, но няма да е във форма за първите кръгове от шампионата. Дали трансферът му ще е успешен или провал, това само времето ще покаже. От друга страна той ще има много познат партньор в отбраната на ПСЖ – съотборникът му в националния отбор на Бразилия Тиаго Силва.
 
Двама белгийци бяха доста коментирани на френския трансферен пазар през това лято. Дивок Ориги блесна на световното първенство и Ливърпул брои за него 12,5 милиона евро на Лил, а след това го върна на „кучетата“ под наем за един сезон. Олимпик (Марсилия) пък плати 6 милиона за Миши Батшуай, който вкара 18 гола за Стандард (Лиеж) в белгийското първенство през миналия шампионат. Холандският нападател Рики ван Волсвинкел ще опита да съживи кариерата си в Сент Етиен след неуспешен престой в Норич. Имаше и доста сериозно преместване на играчи между френските клубове – Ориер от Тулуза в ПСЖ, Ромен Алесандрини от Рен в Олимпик (Марсилия), Джордан Айю от Олимпик (Марсилия) в Лориен и други. Състояха се и цели седем треньорски смени – Бордо (Вили Саньол), Бастия (Клод Макелеле), Олимпик Марсилия (Марсело Биелса), Олимпик Лион (Юбер Фурние), Реймс (Жан-Люс Васьор), Лориен (Силвен Риполи) и Монако (Леонардо Жардим).
 
Големите напуснали
 
james.jpgПрез миналото лято Монако плати 45 милиона евро за Хамес Родригес, а сега го продаде на Реал (Мадрид) почти двойно по-скъпо. Колумбиецът направи силно световно първенство в Бразилия, което беше достатъчно, за да стане следващия галактически трансфер. В негово лице Лига 1 загуби огромен талант, но не беше само той. След 8 години на „Стад Велодром“ почти 30-годишният Матийо Валбуена напусна Олимпик (Марсилия) и премина в Динамо (Москва). Договорите на Алекс и Жереми Менез с ПСЖ приключиха и те отидоха в Милан. Бафетимби Гомис се оказа в същото положение в Лион и той избра Суонзи. Монако пък продаде Ерик Абидал на гръцкия шампион Олимпиакос. Все пак да не забравяме, че до края на трансферния прозорец има малко повече от 20 дни и няма да е изненада, ако сред големите напуснали попадне и колумбиецът Радамел Фалкао.
 
Новите таланти
 
Лига 1 отдавна има славата на един от най-големите износители на футболни таланти. Това беше доказано с трансфера на Ориги в Ливърпул. Той беше подкрепен от преминаването на Курт Зума от Сент Етиен в Челси, а плеймейкърът на Монпелие Реми Кабеля отиде в Нюкасъл. През последните години френското първенство беше напуснато от много талантливи футболисти, но новата вълна веднага идваше на тяхно място. Така френските клубове извличат полза от сериозните инвестиции в собствените си школи. През новия сезон всички очакват представянето на Антони Мартиал в Монако, на Жордан Фери в Олимпик (Лион) и на Флориан Товен в Олимпик (Марсилия).
 
Кой ще спечели?
 
За пореден сезон битката ще бъде ПСЖ срещу останалите. Столичният тим е основен претендент да спечели титлата за трета поредна година, а останалите отбори изглежда нямат силите да му се противопоставят. Още преди началото на лятото в Париж разполагаха с най-силния отбор, а след новите си попълнения и промените в другите клубове, останалите 19 отбора във френския елит изглеждат без никакви шансове. Дори вече може да се правят залози за разликата в точките между ПСЖ и втория в класирането в края на сезона.
 
Битката на дъното
 
Като изключим превъзходството на ПСЖ, този сезон се очертава като един от най-равностойните. Новите попълнения Метц, Каен и Ланс не изглеждат напълно готови да запазят елитния си статут в края на сезона, но пък те имат пресния пример на Гинган от миналия шампионат, който не само оцеля в Лига 1, но и спечели Купата на Франция. Метц и Каен харчеха умно за нови играчи, тъй като нямат големи бюджети и много пари. Ланс пък има забрана да купува футболисти заради финансовите спорове между собственика на клуба и професионалната лига. Един добър старт на сезона изненадващо може да вдъхне увереност в трите новака. От миналогодишните участници в елита има отбори, които също ще се борят за оцеляване. За Гинган може да се окаже трудно балансирането между френското първенство и евротурнирите, Евиан по традиция ще се бори да не изпадне, а в подобна битка най-вероятно ще се окаже замесен и Нант.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ